След един крайно напрегнат и оспорван двубой Монтана 2003 отново е на върха в турнира за Купата на България. След деветгодишно прекъсване тимът от този северозападен град спечели нов трофей в своята витрина след като победи Дунав Еконт със 67:64. За последно Монтана 2003 беше ставал шампион и носител на Купата през 2000-та година. Финалът в Бургас бе изпълнен с доста брак, напрежението бе сковало баскетболистките и на двата отбора, и те се надпреварваха да грешат. Хубавите моменти може би се брояха на пръсти, а сред тях не може да не отличим „чадърите” и борбите на Вера Перостийска, един феномален пас на Ивелина Вранчева в стил „американски футбол” към съотборничката й Румяна Николовска, една фантастична тройка от девет метра на Вероника Бортелова, както и решаващия изстрел от далечно разстояние пак на Вранчева в края, който на практика донесе и купата на състава от Монтана. Останалото в срещата бе борба, в която преобладаваха грешките от страна и на двата отбора. Все пак съвсем заслужено, отборът на Монтана 2003 надигра в два последователни дни големите фаворити – Лукойл Нефтохимик и Дунав Еконт и поднесе за мнозина сензацията на турнира със спечелването на трофея. При това само с български състезателки и без нито една чужденка, съобщава bulgarianbasket.com.

В началото Дунав очаквано поведе с – 0:4 и 4:8, но Вера Перостийска по традиция прави силни мачове през сезона срещу този съперник и сега също започна отлично. Именно тя вкара тези първи 4 точки, които задържаха Монтана 2003 в мача, а и овладя първите 4 борби за тима си. Макар че на Зоя Станоева в началните минути стрелбата не й вървеше както вчера, точно след нейна тройка монтанки намалиха пасива си на 1 точка – 9:10. За Дунав обаче резултатни бяха Наталия Топалова и Рейчъл Робинсън, а след като се разписаха и Зорница Костова (с тройка) и Катарина Мърчела, русенският тим изведнъж поведе с цели 11 точки – 9:20. Все пак на тази серия 0:10 в своя вреда, баскетболистките на Монтана 2003 отговориха с тройка на Румяна Николовска (първи точки за нея на Финалната четворка в Бургас) и две успешни изпълнения от наказателната линия на Ивелина Вранчева за по-приемливото 14:20 след 10 минути игра.

След атаки, завършени от тандема в подкошието Топалова и Мърчела, както и добра игра в защита, Дунав поведе с 26:17. Топалова вече бе с двуцифрен точков актив, но имаше и някои нерезонни отигравания, като например опити за стрелба от тройката, която не е нейна силна страна. С това и с грешки на нейни съотборнички русенки пропуснаха шанса да увеличат разликата, но пък и отборът на Монтана 2003 отначало не се възползваше, за да я стопи, като на свой ред грешеше. Така след 5 и половина минути игра във втората четвърт резултатът бе 20:28. Тогава Перостийска се разписа, за да намали пасива на своите на 6 точки, а след нова поредица от ялови атаки на двата тима Вранчева окончателно върна интригата в мача с тройка за 25:28. Безответните точки на Монтана 2003 станаха вече 8, след кош на Станоева, който намали разликата дори до само 1 точка – 27:28. Разигра се и Жанета Жельова, вкарвайки последните 4 точки за отбора си преди почивката и само тройката на нейната доведена дъщеря Зорница Костова запази минимален аванс на Дунав – 31:33 след 20 минути игра.

Още в началото на второто полувреме Монтана 2003 изравни, но на отсрещния кош влязлата в игра Анна Римпова започна по най-добрия начин - с тройка за 33:36 в полза на Дунав. Русенският отбор заигра в типичен свой стил - с агресивна пресираща защита и бързи контраатаки и на два пъти повеждаше с 4 точки разлика, но съперникът им не се предаваше. Стигна се и до пълен обрат, след тройка на разигралата се Румяна Николовска за 42:41 - първо водачество за нейния отбор в двубоя. С това окончателно "завързване" на мача ситуацията на игрището стана напрегната, с доста твърди сблъсъци. Дунав отново поведе, но минимално, а играта вървеше вече кош за кош. Стигна се и до второ повеждане за Монтана - при 48:46, но Дунав завърши силно тази трета четвърт. С нови 6 точки на своите центрове (4 на Топалова и 2 на Мърчела), русенки водеха с 48:52 в началото на последната част. Топалова имаше вече 18 точки в актива си.

Между 30-та и 33-та минута на мача двата тима отново „зациклиха” и не можеха да вкарат. Те все пак си размениха по един кош, съответно чрез Мърчела и Перостийска. После Дунав за момент отново поведе с 6 точки, но Монтана намали на 54:56, след две добри атаки, придружени с продължаваща добра борба в защита (Перостийска бе вече с 13 овладени топки под своя кош, от общо 15).

Мачът стана все по динамичен, с бързи атаки и към двата коша. Имаше всичко - например тройка от над 8 метра на Бортелова за Дунав - имаше и много напрежение и нарушения. 4 основни състезателки от двата тима - Костова и Робинсън от Дунав и Вранчева и Станоева от Монтана - вече висяха с по 4 фаула. Американката Робинсън стана и първата, която направи 5 и напусна 3 минути преди края, при преднина от 2 точки за нейния тим – 59:62. Мачът окончателно се превърна в надлъгване от наказателните линии. Монтана поведе с 63:62, последваха грешки и на двата тима, а Зорница Костова завърши една контраатака с нестандартно поднасяне за да изведе тима си отново напред – 63:64, при оставащи 40 секунди до края. Ивелина Вранчева обаче се превърна в герой за Монтана 2003 в тези последни секунди с тройка за 66:64, а после и две отнети топки, които се оказаха решаващи за победата с 67:64.

И в този мач Славко Димитров използва само 6 състезателки. Най-добра за тима от Монтана 2003 бе Вера Перостийска с 12 отбелязани точки, 4 блока и цели 17 овладени топки.

Ивелина Вранчева вкара 18 точки, а освен това хвана 4 борби и подаде 3 асистенции, докато Зоя Станоева добави 15 точки и 5 овладени топки. В сравнение с вчера Румяна Николовска се представи далеч по-добре и завърши с 13 точки.

Отборът на Монтана не отбеляза нито една точка от резервната скамейка, докато за русенки Анна Римпова вкара 7 точки след като влезе по-късно в игра.

За русенския тим Наталия Топалова завърши с 18 точки и 8 борби, Зорница Костова добави 11, а Катарина Мърчела 10 точки. Други две чужденки на Дунав Еконт се отчетоха с по 9 точки – Бортелова и Рейчъл Робинсън. Американката хвана и 15 отскочили от таблото топки.