Старши треньорът на баскетболния Монтана 2003 Стефан Михайлов очаква непредвидима и равностойна серия срещу Берое във финала на женското първенство.

Двата отбора са само на победа от това да си гарантират място в спора за титлата, който започва през следващата седмица.

"В първенството нямаме голяма конкуренция, но срещите ни с Берое винаги са много интересни. Така бе и във финала за Купата на България, когато зала "Триадица" се напълни и дори имаше желаещи, които не успяха да влязат и да гледат мача. Получи се страхотен двубой и се радвам, че той бе предаван и по телевизията. Сега ни предстои финална серия в първенството, в която имаме домакинско предимство, но това е без особено значение, защото мачовете ще бъдат равностойни и непредвидими", коментира Михайлов.

Именно заради победата си над старозагорки с 58:51 състезателките на Монтана бяха избрани за "Отбор на месец март", изпреварвайки волейболните Хебър Пазарджик и Марица, както и баскетболните Левски Лукойл и Берое при дамите.

"Несъмнено да бъдем избрани за "Отбор на месеца" е ценен успех за нас с оглед на сериозната конкуренция, която имахме от другите баскетболни и волейболни отбори. Такава конкуренция в нашето баскетболно първенство обаче липсва за съжаление и единствено с Берое поддържаме професионално ниво. Не е нормално в големите градове като Пловдив и София да няма професионални женски отбори. В последните години силни тимове като тези в Русе, Бургас и Хасково изчезнаха от картата, което не е добре. В момента развиваме професионално около 20-25 баскетболистки в цяла България и няма как да очакваме да имаме високи резултати с националния отбор. Форматът на първенството, при който се играе само с българки, е добър за младите момичета от другите отбори и това ще си проличи в европейските първенства при подрастващите. Няма как обаче да искаме да развиваме професионален спорт без финанси. Наскоро г-н Голомеев много правилно посочи, че в Западна Европа заплатата на един футболист е равна на целия бюджет за спорт в България. При нас в Монтана всичко е подсигурено, за което трябва да благодаря на кмета г-н Златко Живков, който неслучайно управлява вече пети мандат. Като положителен пример мога да посоча Пазарджик, където също развиват успешно волейбола", коментира Михайлов.

Старши треньорът на Монтана добави, че и през следващия сезон отборът ще играе в Адриатическата лига, но няма да играе в други европейски турнири.

"За турнирите в Европа се изисква 3-4 пъти по-голям бюджет от нашия и няма смисъл да играем с тимове от Турция и Русия с мултимилионни селекции, които да ни разгромяват. Друг проблем е, че в Монтана нямаме нужната зала за такива мачове. Съоръжението, в което играем, е морално остаряло, но построяването на една нова зала е извън моите компетенции. Може би такава влиза в плановете на кмета Живков, ако го преизберат. В Адриатическата лига отборите са на нашето ниво и догодина ще играем там отново. Имаме уверението, че през следващия сезон надпреварата ще бъде още по-силна, като в нея ще се включат и отбори от Гърция и вероятно от Унгария", добави Михайлов.

Капитанът на Монтана 2003 Димана Макариева каза, че отборът се намира в подем след спечелването на купата и осигуреното домакинско предимство в плейофите.

"Имаше спад в играта ни заради честите мачове и многото пътувания в Адриатическата лига, но след като отпаднахме от нея, насочихме вниманието си в първенството. Берое е силен конкурент, но те се подсилиха с някои много качествени и опитни състезателки. За мен лично е много ценно, че успяваме да постигаме успехи само с български момичета и мисля, че този формат на първенството помага на младите състезателки да се развиват", сподели тя.

Спечелването на Купата на България бе второ поредно за отбора на Монтана, който е и актуалният шампион на страната.  /БТА