Българският младежки национален отбор по баскетбол от около месец се подготвя за Европейското първенство за 20 годишни, Дивизия Б, в Скопие, Македония. Момчетата на Иван Чолаков ще изиграят две контролни срещи с връстниците си от Португалия.

Двата мача ще бъдат в Правец на 10 и 11 юли, и двата от 19 часа. Това ще бъде и последната проверка за младежите преди началото на турнира на 16-ти този месец.

Португалският тим пристига в България днес, за да завърши подготовката и заедно с България да отпътува за Скопие. Нашите младежи вече изиграха контроли с тима на Израел в същата възраст, както и с университетския отбор, който представя страната ни на студентските игри в Сърбия.

След двете контроли с Португалия, Иван Чолаков ще реши на кои 12 състезатели да гласува доверие за Европейското първенство. Целта на тима ни е връщане в елита на Европа, след като миналата година изпаднахме в Дивизия Б. В момента с националния отбор тренират 14 състезатели: Божидар Аврамов, Христо Захариев, Александър Янев, Тихомир Желев, Васил Кьосев, Симеон Михайлов, Симеон Илиев, Станислав Ваклинов, Димитър Филипов, Цветелин Иванов, Искрен Иванов, Иво Славчев,

Димитър Маринчешки и Динко Маршавелски. От тях двама ще отпаднат на 12 юли, а останалите ще пътуват към Македония.

България е в предварителна група D на турнира в Скопие, заедно с отборите на Унгария, Австрия и домакините.

БФ Баскетбол съобщи, че състава отпада гардът на Лукойл Академик Калин Христов, поради тежко мононуклеозно заболяване и чернодробно увреждане. Ивайло Касабово от Дунав 2007 бе освободен, поради прекалено големия брой плеймейкъри в отбора, а Димитър Маринчешки лекува травма в глезена.