Екс-наставникът на Левски и ЛукОйл Академик Любомир Минчев, който в момента е част от екипа на Пини Гершон в националния и треньорът от школата на Овъргаз Христо Ценов станаха първите българи с дипломи от дебютния клас за млади треньори на ФИБА. Общо 40 млади специалисти от Европа се готвиха в последните 3 години под ръководството на треньора Светислав Пешич. Те преминаха и тест в последната фаза по време на европейското първенство за мъже до 20-годишна възраст в Родос, Гърция. Двамата български представители бяха от тези, които успешно преминаха и теста на програмата, като в края получиха красиви дипломи.

Всички випусници поляха с шампанско доброто си представяне и бяха поздравени от президента на Комисията за подрастващи на ФИБА Арис Зоис. „Нито една диплома не гарантира намиране на работа”, коментира Зоис пред класа и допълни: „Вярвам, че този документ ще има особена тежест във вашата кариера занапред”

„За съжаление, Минчев и Ценов не бяха избрани сред четиримата, които ще водят отборите в Мача на звездите до 18-годишна възраст на Европа в Катовице по време на финалите на Евробаскет 2009”, пише още официалният сайт на родната баскетболна централа.