Експрезидентът на Черно море Михаил Михов официално се кандидатира за председател на българската федерация по баскетбол. Михов намекна, че има обещания от някои клубове за подкрепа при избора на Общото събрание, въпреки че не пожела конкретно да назове техните имена. „Бил съм президент на Черно море и можете да си отговорите на въпроса дали точно този клуб ме подкрепя. Уважавам много г-н Симеон Варчев и неговата подкрепа, но нека да чуете отговора от неговата уста. Невъзможно е да работи против мен. Говорили сме и с г-н Валентин Златев на тази тема, но нека клубовете си кажат мнението след тази пресконференция”, сподели Михаил Михов, като добави по повод събирането на някои от баскетболните хора в понеделник: „Какво събрание са правили, не зная точно.”

„Идеята да се кандидатирам дойде след като досегашният президент Атанас Тонев обяви, че няма да се кандидатира. Бях потърсен от доста клубове и разговарях с тях. Надявам се, че всички клубове, които са поели ангажимент към мен да изразят своята подкрепа. Нека това да е борба на концепции, а не борба на личности. Защото всички тези личности след събранието ще трябва да работят за българския баскетбол. Няма друг вариант”, коментира Мишо Михов на срещата си с медиите в София.

Михаил Михов коментира още, че би поканил другия кандидат за президентския пост в баскетбола Владимир Боянов да работи за българския баскетбол. „На този етап е малко неподходяща неговата покана. Който обича баскетбола не може да бъде изтрит от картата на България”, добави бившият бос на варненския Черно море.

Колкото до назначаването на Пини Гершон за национален селекционер Михов каза: „Това не може да се опише с думи. Ще окаже влияние на родния баскетбол в много аспекти. Много голямо постижение на предишното ръководство.” А по повод конфликта на Тити Папазов с боса на ЛукОйл, Мишо Михов заяви: „За да се осъществи тази 10-годишна програма, която съм подготвил, трябва да има мир и спокойствие в българския баскетбол. И пак казвам: Никой не може да бъде зачеркнат от баскетбола. Тези хора обичат баскетбола. Те така или иначе ще работят за този спорт. Този конфликт би трябвало да бъде решен. Вече дали е по силите ми, ако бъда избран, ще проверим.”

„Мисля, че кандидатурата ми ще послужи на делегатите на Общото събрание на българската федерация по баскетбол, най-малко за да могат да направят избор. Не може да се говори - човек на този или онзи. Ще бъда безпристрастен”, каза още Михов.

Платформата му включва – изработване на 10-годишна програма за развитие на българския баскетбол. Избиране и утвърждаване на модел за развитие от водещите страни в Европа. Засилване ролята на училищния спорт и възстановяване ролята на спортните училища. Назначаване на професионален екип за менажиране на Националното първенство за мъже и създаване на предпоставки и условия за учредяване на Баскетбола лига – в срок есента на 2008-ма година. Създаване на треньорска школа и ежегодно обучение на 20 български треньори в чужбина. Увеличение на бюджета на федерацията с 50% за 2009-та и със 100% за бюджетната 2010-та година.

Михаил Михов добави още, е днес следобед му предстои среща с председателя на ДАМС Весела Лечева, а на пресконференцията се появи и бившият президент на футболния Черно море Красен Кралев.