Президентът на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов съпровожда консултанта на националния отбор Светислав Пешич при първата му визита в страната. Михов с нескрито задоволство представи Пешич пред журналистите днес, признавайки, че три-четири месеца се е бил отдал на целта да доведе сръбския специалист в България. Най-наболелият въпрос обаче – кой ще бъде старши треньор на националите – все още продължава да виси във въздуха.

„За мен господин Пешич е първи в списъка,” каза Михов, макар самият Пешич да обяви, че тази година няма шанс това да се случи. „Най-прекият път е този треньор, който ще вземем, да е треньор и на клуб. Това обаче се отнася само за чуждестранните треньори.”

Относно националите, събрани в момента на лагер в София, Михов обясни каква е идеята за тяхното развитие:„Ще дадем специални програми на всички, искаме те да дойдат по-научени за следващия камп. Предвиждаме още един лагер такъв, може да е в по-ограничен кръг, преди първия голям лагер за европейските квалификации – може би в края на април или началото на май. За нас е важно да направим подготовка на играчите, каквато досега не е правилна. Искаме да направим основата, да видим структура, 15-20 момчета, които да са готови, и като дойде треньора, да има нещо готово.”

Михов обяви, че ако бъдещият старши треньор прецени, че отборът се нуждае от Илиян Евтимов, ще бъдат направени нови постъпки баскетболистът да получи право да играе за България:„Ако е необходимо, ще направим всичко. Видяхте миналата година какво стана с Васко Евтимов. Във възможностите ни е да направим почти всичко.” Президентът на БФБ разкри, че Светислав Пешич е имал предложение и от полския национален отбор, и е отказал.

„Нашето предимство сега е, че в момента всички наши играчи играят основна роля в своите клубни отбори, играят по 15-20-30 минути, което при миналия цикъл не бе факт,” пожела да открои Михов.

„Ако Тодор Стойков, и другите, които са или имат намерение да се отказват, видят, че ние работим в правилната посока, върху добър проект, надявам се, че никой няма да откаже да се върне. Аз съм готов и допълнително да ги мотивирам. Чуваме се с Тодор Стойков непрекъснато, последният човек, на който може да откаже, съм аз, и разбира се Валентин Златев,” завърши шеговито Михаил Михов.