Президентът на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов с удоволствие сподели с Гонг, че преговаря с легендата на родния спорт Георги Глушков. В най-скоро време единственият българин, играл в НБА, може да се завърне и да работи по развитието на баскетбола у нас. Михов разказа и за нова програма на БФБ, специално насочена към детско-юношеските отбори, и изцяло нови методи на работа с подрастващите.

„Водя преговори, вече три срещи сме провели, положителни са преговорите и по всяка вероятност в рамките на седмица, максимум десет дни ще подпишем споразумение. Август месец, живот и здраве, може да се върне да работи в България. Над 60% съм сигурен, че ще се върне,” коментира Михов ситуацията с Георги Глушков.

„Постът му е мениджър по развитието, нова част по структурата на федерацията. Там влизат повишаване квалификацията на кадрите, треньори и всички други свързани с баскетбола. Също така и повишаване на нивото на представяне на всички детско-юношески отбори – от седемгодишни до 20 години.”

Михов обясни и за нова програма за развитие на детско-юношеския баскетбол. Избрани са около 40 деца, които започват първата по рода си програма за подготовка по план на Аврам Ковалски, който в момента е помощник на Пини Гершон. Разходите ще бъдат покрити от федерация. Новото е назначаването на национални треньори, които ще водят младите играчи от най-ранна възраст, до края на юношеските формации. Досега практиката бе в различните възрасти тимовете да си имат отделни треньори, а новият план предвижда един и същ наставник да наблюдава своя отбор в цялото му развитие.

„Георги Глушков ще отговаря да всички тези треньори и ще следи за това,” разкри Михов.

Относно мъжкия национален тим, който тази вечер играе контрола с Полша, босът на централата заяви:„Най-обнадеждаващото в националния отбор е, че всички играят и тренират с голям ентусиазъм, нещо, което не съм виждал при други треньори. Федерацията е осигурила всичко необходимо, даже повече от всичко.”

Своето участие на Европейско първенство тази вечер стартират юношите до 18 години. Помолен да коментира представянето на девойките на България в същата възраст, Михов каза: „Не съм доволен от резултатите на девойките, но важното е, че запазихме мястото си в Дивизия А. Това бе най-важното.”