Президентът на БФ Баскетбол Михаил Михов разпространи отворено писмо до треньорите на отборите, участници в Национална баскетболна лига за мъже и жени. В него той мъмри специалистите, и изтъква стореното от федерация в помощ на треньорите през последните две години.

Ето и текста на отвореното писмо:

Уважаеми треньори,

С това обръщение искам да изразя моето и това на БФ Баскетбол уважение към вас и вашия труд, който изисква много умения, изключителна подготовка и е съпроводен от голямо психическо и физическо натоварване.

За да осигури условия за извършване на вашата дейност, както и на всички ваши колеги в България, УС на БФ Баскетбол през последните две години е взел следните решения:

- Защита на финансовите условия по вашите договори с клубовете, а именно – клуб, които има неизплатени задължения към някой треньор по писмен договор няма право да картотекира състезатели за новия сезон;

- Програма за организиране на семинари, водени от треньори на световно ниво;

- Създадена е постоянно действаща Треньорска комисия с назначен в БФ Баскетбол Председател, която обсъжда всички ваши предложения и ги предлага на Управителния съвет за решение;

Всички тези действия са предприети от мен и Управителния съвет, като е отчетена вашата огромна отговорност и ангажимент към вашия клуб и неговия Президент за добро класиране на отбора ви в съответния шампионат.

Искам само да насоча вашето внимание (да ви припомня) че вие носите още три огромни отговорности към българския баскетбол:

- Вие сте еталон за подражание и професионализъм на прохождащите в тази професия по-млади ваши колеги;

- Вие налагате етичните норми на поведение и отношения на вашите играчи и всички деца, играещи баскетбол;

- Вие сте под светлината на прожекторите по време на всеки мач, след него, през вашето лично време и в най-голяма степен формирате общественото мнение и отношение към българския баскетбол.


Една от основните функции на БФ Баскетбол, Управителния съвет, всички нейни комисии и органи (Арбитражна комисия, Етична комисия, Дисциплинарна комисия и Арбитър на НБЛ) е да съблюдават за тези ваши отговорности и да налагат санкции, допустими от Устава и нормативните документи на БФ Баскетбол.

Като Президент на БФ Баскетбол ви уверявам, че специално внимание ще бъде отделено на нарушаване на етичните норми на поведение, залегнали в Етичния кодекс, приет единодушно от Общото събрание на федерацията, особено когато тези нарушения се превръщат в рецидив и се използват като средство за постигане на по-добро класиране в НБЛ.

В заключение искам да ви пожелая сезон без контузени играчи и добро класиране в НБЛ и Купа Леденика България!

Михаил Михов
Президент на БФБ