Националният ни отбор по баскетбол вече е част от предолимпийската подготовка към ДАМС. „Това е имидж, едно отношение към нашия спорт, което дълги години не го е имало. Също така означава отговорност и не на последно място финансиране, и по-добри условия за отбора за подготовка”, коментира президентът на федерацията ни по баскетбол Михаил Михов, който в събота ще присъства на жребия за групите на Евро 2009 в Полша.

„По-скоро разчитам ние да си свършим работата, както го направихме за тези евроквалификации. Да осигурим всичко необходимо за отбора, да са живи и здрави състезателите, треньорът да е във форма и да си свършим работата. Разбира се, че има и предпочитани, и не толкова предпочитани отбори, които могат да се паднат, но на 8-ми ще стане ясно”, заяви Михов.

Мишо Михов разкри още, че се работи сериозно по проекта за баскетболна академия. „Имам някакви идеи за София, но може би ще ги обявя след 15-ти ноември. Мисля, че намерих подходящо място, стига то да бъде одобрено от община София и от кмета Бойко Борисов. Ако то бъде одобрено, може да се случи проектът в София на парцел от 22 декара”, каза още босът на родния баскетбол.

„Иска ми се за се появим още на следващата Олимпиада и ние ще направим всичко възможно, но вие знаете, че това е спорт и че няма сигурни неща. Важното е да има силно желание. Но, ако не на тази, на следващата Олимпиада, там вече имам сериозни амбиции”, сподели оптимистично Михаил Михов, който заедно с изпълнителния директор Иван Ценов, мениджъра „Развитие” Георги Глушков и главния мениджър на Националната баскетболна лига Стефан Станев присъстваха на подписването на тригодишен договор за телевизионните права на федерацията с БНТ, според който в българската централа ще влязат 1 милион и 200 хиляди лева.

Колкото до информациите за интерес от страна на клубни отбори към националния ни селекционер Пини Гершон, Михаил Михов заяви: „Нашата уговорка е, че до Европейското сме заедно. Ако ние си свършим работата, не само федерацията и всички необходими условия му се създадат за това, което говорихме – училище и условия да тренира деца. Мисля, че още следващата седмица ще бъде първият камп, където ще се съберат всички талантливи деца. Моето желание е Пини да остане и да работи за българския баскетбол, и ще направя всичко възможно.”

Михов коментира и желанието на федерацията да спонсорира ремонта на някоя от софийските спортни зали: „Конкретно за зала „Христо Ботев”, тя е в управление на „Академика”, а това дружество е на пряко подчинение на Министерството на образованието. Имам предвидена среща с министър Вълчев и се надявам, че до десетина дни тази среща ще се осъществи, и ще имаме резултат специално за тази зала.”