Президентът на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов лично награди баскетболистите и щаба на Балкан за първото място в А група през този сезон. Тимът от Ботевград бе категоричен лидер през целия сезон във втория ешелон и от следващия сезон почти сигурно ще се върне в елитната Vivatel НБЛ.

„Балкан Ботевград има потенциал да участва в Лигата, неограничен потенциал, само трябва да се изпълнят условията – финансовия депозит, бюджет. Разбира се, трябва да има и един боеспособен състав, който ще създава интрига и ще се бори за нещо. С този състав тази година, Балкан спокойно можеше да бъде в четворката за Купата. Моето лично убеждение е, че колкото и голямо да е желанието на спонсорите, няма да се получи без помощта на общината. Мисля, че местната управа ще има възможността да си поправи грешката от миналата година,” каза Михов на пресконференцията след последния домакински мач на Балкан за сезона и награждаването.

Босът на федерацията бе разпитан и за въпроси извън класирането на ботевградчани. За малкия брой баскетболни срещи, излъчвани по телевизията, той обясни:„В договора с телевизията има определен брой мачове, които се излъчват. Сигурен съм, че следващата година ще бъдат определени по-конкретно мачовете и само по-специални събития могат да променят излъчването на даден двубой.”

На въпрос ще има ли глоби за отборите, които не пускат в игра националните си състезатели, Михов сподели, че очаква реално ефектът да се види догодина, когато някои клубове се изръсят сериозно по тази причина. „Това правило е много важно, че се въведе, може би следващия сезон вече ще регулира нещата в отборите. Няма да имаш трима национали, които да стоят на пейката, защото ще трябва да платиш. Тогава ще запазиш само тези, които наистина ще ползваш. Първата година не можем да видим пълния ефект на това правило. Накрая на сезона клубовете ще си платят, и може би това ще ги накара да освободят играчите, които не им трябват.”

„Въпросът не е в това да направиш нещо, да го дадеш по клубове, въпросът е как ще се контролира осъществяването му. Това изисква време за организация. Треньорската комисия, която създадохме към федерацията, все още няма председател, тъй като трябва да изберем някой, който наистина да може да налага волята си на клубовете, за да бъде осъществено това,” завърши Михаил Михов.