Старши треньорът на женския баскетболен Лукойл Нефтохимик Петко Маринов бе удовлетворен след спечелената титла в дамското първенство. В една много трудна година за специалиста в личен план, той бе за кратко наставник и на мъжката селекция на Лукойл. В крайна сметка обаче, годината приключи с трофей за Маринов, и това му носи поне малко радостни мигове.

„В спортно-техническо отношение годината бе много добра. Загубихме купата с мъжкия отбор, но аз бях само шести-седми ден с отбора на Лукойл. После обаче спечелихме най-важните си мачове в първенството, включително бихме Левски в София, за да завършим първи сезона. Нямам основания да бъда недоволен от участието ми с мъжкия отбор. Най-щастлив съм, че се върнах и довърших работата си в Бургас с женския отбор, и съм безкрайно щастлив, че триумфирахме като шампиони,” коментира Петко Маринов за Гонг, малко след края на финалната серия с Дунав Еконт. Лукойл Нефтохимик бе категоричен, и спечели с 3-1 победи.

„Ние сме силен отбор, съумяхме да вдигнем психически момичетата след Купата. Мисля, че всичко беше нормално. Страхотна публика имаше днес в залата, която ни подкрепяше и просто завършихме по начина, по който трябва,” отбеляза опитният спец.

Нефтохимик триумфира отново, след като в последните две години нямаше късмет и сили да се качи на върха. „Ние бяхме две години поред шампиони и носители на купата, после ЦСКА направи отбор, с който за всички останали годината бе нулева. Миналата година просто не ни достигна може би класа, след като Дунав ни победи, играли са по-добре. Тази година максимално се постарахме да вземем мач в Русе и тази вечер съм много радостен,” каза Маринов.

За собственото си удовлетворение, наставникът сподели:„Личното удовлетворение е много голямо. Понякога, когато работиш, работиш, трябва и шанс, трябва да има и късмет, да ти потръгне играта. Много се радвам, че момичетата, които малко прегоряха на Купата на България, съумяха да излязат от кризата, бяха доста разколебани. Най-много се радвам на това, че те наистина се възстановиха и физически, и психически, и заслужено спечелиха.”

За вечното сравнение между това да си треньор на жени и мъже, и кой отбор е бил по-труден за вдигане след загубените Купи на България, Маринов обясни: „Аз съм вдигал и момчетата, и момичетата. Просто момичетата са малко по-емоционални, и затова мисля, че беше малко по-трудно.”

В индивидуален план, той имаше специални похвали за фантастичната във финалните срещи Елена Йоловска, но отличи всички:„Аз ще отлича целия отбор, но смятам, че Елена Йоловска, особено в тези мачове бе истински лидер и капитан на отбора. Ще отлича много младата Сембурска, която игра страхотно през целия сезон. Двете американки също много ни помогнаха, общо взето всеки изпълни задачите, които бяха поставени. Трябва да погледнем и някои елементарни грешки, които допуснахме, но го отдавам на това, че жените са по-емоционални.”

„Тази вечер искаме да празнуваме, а след като отминат тези еуфорични моменти, мисля да седнем с ръководството да обмислим кои остават и какви ще са целите и задачите за догодина. Най-вероятно до края на месец май ще има яснота. Надявам се аз да остана, ако от мен зависи, оставам, но все пак има ръководство, което решава,” заяви Петко Маринов за бъдещите планове на шампиона.

Тъй като в един етап от кариерата си, макар и кратък, Маринов води националния отбор за жени, и затова коментира бъдещето на дамския състав, който вече има нов треньор:„Надявам се с този нов треньор, който виждам, че е много емоционален, много ентусиазиран, с него да имаме шанс и късмет. Но всичко зависи не само от треньора, но и от работата на момичетата. Дано разберат, че е много важно да се класираме за Европейско и да се върнем там, където винаги е бил женския баскетбол. Желая им от сърце успех.”

Разбира се, Петко Маринов все още е близо до Лукойл Академик, и се старае всячески да помага на настоящия наставник Георги Младенов. „Аз всеки ден се чувам с Георги Младенов по два пъти, обменяме информация, споделяме. Отборът в момента е напълно възстановен и физически, и психически, играят много силно, и аз се надявам, че ще триумфират като шампиони. Но трябва да отбележа, че Левски също израсна много. Просто искам да видя едни много хубави мачове, много хубави треньорски надигравания, и който е по-добър да победи,” добави той.

Петко Маринов сподели пред Гонг, че е подарил медал на 82-годишния си баща, който се е разплакал от щастие. „Наистина последната една година бе много трудна за мен, но сега има поне малко радост,” завърши Маринов, който загуби майка си и сестра си миналото лято.