Рилски спортист бе на път да победи един от най-добрите сръбски тимове – гранда Цървена Звезда на турнира, който се играе в сръбския град Пирот. Момчетата от Самоков имаха аванс от 16 точки на полувремето (19-35), който бе стопен наполовината след 30 минути игра (34-42). Всичко обаче се обърна наопаки в последната десетка, когато сърбите се разиграха и само за 10 минути вкараха 31 точки – почти, колкото в предните три части, взети заедно. Накрая сърбите имаха с 6 точки повече отколкото българите - 65-59.

За българския тим Симеон Найденов бе най-резултатен с 13 точки, а другото ново попълнение на Рилецо Георги Давидов добави 10 и 4 борби. Останалите трима от стартовата петица – Травис Питърсън, Сърджан Живкович и Александър Угриноски завършиха с по 9 точки.

За сърбите Лазар Радосавлевич вкара 13, а Милан Милошевич и Елмедин Киканович добавиха по 11 точки.

Цървена Звезда бе водена за първи път от Аца Петрович – помощникът на Душан Ивкович от националния отбор на Сърбия на последното европейско първенство. Той подписа наскоро договор с белградския клуб след като напусна руския УНИКС Казан.

Турнирът бе открит от Светислав Пешич, легендарният сръбски треньор, който е родом от Пирот. Той беше начело на Цървена Звезда през миналата година.

„Това състезание става традиция и се надяявам така и да продължи в следващите години. Този турнир се организира точно навреме, преди началото на новия шампионат и след успеха на националния отбор на Сърбия на европейското в Полша”, каза пред медиите Пешич.

На срещата присъства и генералния секретар на баскетболната федерация на Сърбия – Предраг Боич.

Така в неделния ден от 15.00 часа българско време във финала на турнира ще играят Лукойл Академик и Цървена Звезда, докато в мач за 3/4 място два часа по-рано - в 13.00 един срещу друг излизат Рилски спортист и домакините от КК Пирот. Веднага след завръщането си от Пирот самоковските баскетболисти ще бъдат домакини на започващия във вторник силен международен турнир в чест на 45 годишнината на спонсора Самел.