Македонецът Александър Тодоров е новият старши треньор на Рилски спортист. Младият специалист подписа договор с клуба и застава начело на отбора от Самоков, съобщи rilskibasket.com.

Тодоров е роден на 17 юли 1973 година в Скопие. Започва като асистент в МЗТ Скопие през 2000 година, когато е само на 26-години. През 2001 година за първи път става старши треньор – на КК Куманово, след което е две поредни години във Вардар Скопие. Бил е още треньор и на Фон Струга (Македония) , както и на Чукурова Юнивърсити в Турция. Последната година (2007/08) започва в МЗТ Скопие, но напуска по време на сезона. От 2002 година Тодоров е вицепрезидент на треньорската баскетболна асоциация в Македония.

Специалистът е бил старши треньор на кадетския национален тим през 1998 и на младежкия национален отбор на Македония през 2000 и 2001 години. Освен това е бил помощник треньор на националния баскетболен отбор на Македония в периода 1999-2002 и през миналото лято (2007) на Йовица Арсич. Двамата успяха до изведат отбора до участие на Евробаскет 2007 в Испания след като спечелиха допълнителната квалификация. Носител на купата на Македония през 2001 година. Завършил е икономика в Скопския университет, специалност бизнес мениджмънт.

„Александър Тодоров поема мъжкия отбор, но ще бъде ангажиран и с по-младите треньори и отбори в клуба,” заяви изпълнителният директор на Рилски спортист Борислав Чилингиров и добави: „Целта ще бъде следващия сезон да участваме в новосформираната Национална Баскетболна Лига и да бъдем отново един от водещите клубове в страната в мъжкото направление.”

Рилски спортист вече работи по селекцията за следващата година и попълването на състава за новото първенство.

Досегашният треньор на отбора от Самоков Петко Делев е пожелал да напусне тима след края на контракта му, пише още клубният сайт.