Македонският Фени Индустри се наложи със 106:99 над Лукойл Академик и така сложи под сериозна въпросителна очаквания финал на турнира „45 години Самел” между „студентите” и Левски. След първите срещи повечето специалисти прогнозираха именно двата състава да излязат един срещу друг в спора за трофея от първото издание на надпреварата в Самоков. Само пълна въртележка в група В може да позволи на Академик да бъде на финала. За целта утре в последния мач от групата АЕК Ларнака трябва да победи Фени. В първата си среща на турнира Лукойл се наложи именно над кипърския тим, при това с разлика от 13 точки – повече от тази, с която загуби днес.

След равностойна първа част, преминала с постоянна размяна на кошове и силни изяви на центъра на „студентите” Ърнест Браун, още в началото на вторите 10 минути гостите от Кавадарци дръпнаха в резултата и в средата на четвъртината водеха с десет точки. До края на полувремето момчетата на Георги Младенов търсеха пътя обратно към равенство, а конското на почивката даде резултат. На старта на второто полувреме Лукойл заигра по-концентрирано и за няколко минути не само стопи изоставането си, но и поведе. Радостта за Тодор Стойков и компания обаче не трая дълго, и в началото на четвъртата част Академик отново се видя догонващ с десет точки.

Гостите от Македония не си поплюваха, и използваха всяка възможност за стрелба от тройката, което се оказа тяхното най-сериозно оръжие. Често те бяха оставяни и на чисти позиции да стрелят необезпокоявано, което вадеше от нерви темпераментния Младенов. Наставникът на „студентите” въртя всякак състава, но момчетата му не успяваха да се нагодят към ритъма на мача. След добрите начални минути центърът Браун се позагуби, а атрактивният Айзък Уелс стреля само два пъти през второто полувреме, след като на почивката му прилоша от умора. Все пак Уелс записа дабъл-дабъл от 19 точки и 10 борби, а Браун добави 17 точки.

Бранко Миркович даде сериозна заявка за конкуренция на американския плеймейкър Уокър Ръсел и днес записа 11 точки и седем асистенции. Добре се включиха и Чавдар Костов и Веско Веселинов, но като цяло шампионите играха по-слабо в решителните последни минути от мача.

Срещата пропусна Марко Джерасимович, който има болки в адукторите, и ще почива още ден-два, преди да започне постепенно възстановяване.

За Фени американецът Джеймс Лайф вкара 5 тройки и общо 30 точки, а Владимир Попович добави 4 тройки и 23 точки за победителите. Общо в срещата македонците показаха отличен процент от далечно разстояние – 13 тройки от 29 опита.

След срещата старши треньорът на Лукойл Академик Георги Младенов отказа коментар за Гонг, и бързо напусна Арена Самоков.

Късният мач на турнира в Самоков е между Левски и КК Пирот, като победа класира „сините” на финал.