Лукойл Академик си осигури заместник на Кени Аделеке само две седмици, след като освободи нигерийския център. Шампионите се подсилиха с национала Николай Върбанов, който подписа договор за пет месеца с опция за още една година. 23-годишният Върбанов, който досега защитаваше цветовете на Левски, се съгласи да премине в Академик, след като през лятото отказа оферти от гръцкия Арис и първодивизионен австрийски тим. Ръководството на "студентите" няма да плати трансферна сума за него, тъй като той бе със статут на аматьор от началото на сезона.

Вчера Ники Върбанов проведе първо занимание с Лукойл Академик, където бе посрещнат радушно от треньора Любо Минчев, под чието ръководство игра в Левски до преди година. Младият център обаче няма да може да играе за „студентите” във вътрешното първенство почти до края на януари, тъй като прозорецът за картотекиране в НБЛ отваря между 25 и 30 януари. Той няма да играе и за Еврокъп във вторник, когато Лукойл гостува на УНИКС Казан.

Лукойл Академик проявяваше интерес към Ники Върбанов и през миналото лято, но тогава той все още имаше договор с Левски. Добрите му изяви от началото на шампионата в България обаче го направиха още по-апетитна хапка за шампионите, които явно ще залагат предимно на български състезатели до края на сезона в Националната баскетболна лига.

„С неговото привличане Лукойл продължава да изпълнява плана си за подмладяване на тима и изграждане на един силен отбор с поглед и към бъдещето,” се казва в официалното съобщение на клуба.

Лукойл Академик направи своите първи тренировки за новата 2009 година в събота в пълен състав и с абсолютната мотивация да се представи добре при гостуването си на УНИКС Казан. Двубоят в Казан е от 18.00 часа българско време, а в него дебют за тима ще направи сръбското крило Владимир Мийович.