ЛукОйл Академик загуби нещастно дебюта си в турнира Юрокъп, както от тази година се казва турнирът на УЛЕБ. В полупразната зала „Универсиада” „студентите” загубиха с една точка разлика 79:80 от руския Уникс Казан.

Загубата дойде в последната секунда след тройка наПопович при 2 точки преднина за ЛукОйл.

Гостите започнаха много силно срещата и стигнаха до преднина над 15 точки. Въпреки това обаче във втората и третата част българският отбор успя да настигне своя противник и дори да поведе, което обаче се оказа недостатъчно за победата.

Наставникът на „студентите” Любомир Минчев започна мача от Група „Б” на втория по сила европейски клубен баскетболен турнир със следната стартова петица: Крюгер, Чанак, Банев, Стойков и Пикет. Другите два отбора в групата на „студентите” са латвийският шампион Баронс ЛМТ и друг руски гранд - Динамо Москва.

Домакините започнаха трагично срещата и гостите от Казан поведоха набързо в резултата с 14:4. Уникс Казан водеше и след края на първата четвъртина, но вече с цели 15 точки – 27:12.

Втората четвъртина започна много по-добре за „студентите”, а с отлична игра се отличиха Тодор Стойков и Ристе Стефанов, нанизал две поредни тройки и осем бързи точки. Двата тима се оттеглиха на полувремето при резултат 43:37 в полза на Уникс Казан.

Българският шампион започна много добре второто полувреме и разликата стигна само една точка в полза на гостите - 51:52. Третата четвъртина обаче завърши отново с преднина за Уникс Казан – 56:54.

Гостите поддържаха разлика от три точки в началото на последната четвъртина и българите губеха с 61:64 девет минути преди края на двубоя. В крайна сметка, след драма в самия край на срещата, българите водеха с две точки, но загубиха със 79:80.

Марко Попович реализира тройка в последната секунда на срещата и донесе победата за руснаците.

Така в оставащите си срещи от групата, Лукойл Академик ще се опита да се добере до едно от първите две места, даващи право на участие на 1/16-финалите в турнира „Юрокъп”.