Лукойл Академик победи като гост с 83:75 Рилски спортист в Самоков в последния мач от турнира „45 години Самел”, който приключи днес. Срещата бе за бронзовите отличия в тази предсезонна надпревара, събрала в Арена Самоков силни отбори от България, а също и от чужбина, пише bulgarianbasket.com. Първото място бе спечелено от Левски, който победи Фени с 88:78 във финала на състезанието, изигран преди този мач за 3-4 място.

Двата тима си размениха по една част през първото полувреме, а на почивката Лукойл Академик имаше аванс от 5 точки – 41:36. След равностойно начало и 13:13 по средата на първата четвърт, „студентите” направиха серия от 15:0, играта им вървеше по вода и за кратко време дръпнаха с 28:13. Георги Давидов прекъсна серията на Лукойл Академик, но тройка на Веско Веселинов оформи 31:15 след първата десетка. Това бе и най-голямата разлика, която Лукойл Академик имаше през първото полувреме в срещата.

През първите три минути на втората четвърт играчите на старши треньора Георги Младенов поддържаха тази разлика от 16 точки, но последваха много силни минути на домакините и най-вече чрез Травис Питърсън и Симеон Найденов, те бавно започнаха да топят преднината на съперника. От 37:22 точно 6.50 преди почивката Рилски спортист завърши първото полувреме със серия от 14:4 и така свалиха разликата до само 5 точки – 41:36. В последните 3 минути преди почивката къде от напрежение, къде от добрата защита, и двата тима не успяха да отбележат нито точка.

Рилски спортист успяха да намалят до само точка преднината на „студентите” – 42:43 след пореден точен изстрел на Найденов от далечно разстояние. Американците Уелс и Ръсел вкараха шест поредни за гостите за 42:49, а тройка на Богдан Боев от крилото направи резултата 45:49 за Лукойл Академик точно 4.41 минути преди края на третата четвърт. Тогава пък Бранко Миркович изигра силни минути срещу бившия си отбор, вкара 4 поредни точки, последвани от два коша с екстра фалове на американците Айзък Уелс и Уокър Ръсел за 61:51 в полза на „студентите” две минути преди края на третата част. Питърсън вкара тройка и намали, но няколко грешки в нападение на самоковските баскетболисти не им позволи да се птиближат на повече от 63:54 след 30 минути игра.

Три коша на Уокър Ръсел само за две минути и половина изведе Лукойл Академик с изглеждащите недостижими 17 точки аванс – 71:54. Живкович вкара кош и фал, а Давидов само кош за 71-59. Отново Ръсел бе този, който прекъсна серията на домакините и не позволяваше те да се приближат в следващите минути от мача. Въпреки това серия от 7:0 след тройка и кош на Найденов, разделени от такъв и на Питърсън свалиха разликата до само 4 точки – 73:77 минута и 55 секунди преди края на мача. Много добра защита на Рилски спортист обаче не им позволи да отнемат топката, а за сметка на това Тодор Стойков я овладя в нападение и бе фаулиран. Капитанът на Лукойл Академик не сбърка от фала, а след това и Чавдар Костов заби на контраатака за 81:73 точно минута и 16 секунди преди края. Изненади в оставащото време не се случиха и Лукойл Академик успяха да затворят мача за крайното 83:75.

Така шампионите на България завършиха на трето място в крайното класиране на турнира „45 години Самел”, а Рилски спортист остана четвърти.

Силен мач за Рилски спортист направиха Симеон Найденов – 28 точки (4 тройки), 3 асистенции и 2 отнети топки, както и Травис Питърсън – 20 точки, 11 борби, 4 завършващи подавания и 2 блока за общ коефициент 31.

Най-добри показатели за гостите имаше Айзък Уелс – 19 точки и 17 борби за коефициент 26, а Ърнест Браун (8 борби) и Уокър Ръсел (6 асистенции) добавиха по 16 точки в коша на съперника.