Българският шампион по баскетбол Лукойл Академик ще участва в регионалната ВТБ Лига през следващия сезон, твърдят руски издания, а специализираният сайт eurobasket.com приветства „студентите” в турнира.

Още в края на май генералният директор на ВТБ Лигата Андрей Широков разкри, че българският първенец е изразил устно своето желание да участва в турнира. Спортният директор на клуба Сашо Везенков не крие интереса на клуба към тази надпревара, но на няколко пъти след края на сезона заяви, че решението на европейското участие на Лукойл Академик ще бъде взето от президента Валентин Златев.

„Разберете, там е доста трудно. Нека да преценим, а не да пристигнат тук Жалгирис, Химки или ЦСКА Москва и да загубим с по 30 точки. Нека да се прибере президента и да седнем да поговорим. Този отбор трябва да се промени”, коментира само преди ден Везенков в рубриката „Дартс” по ТV7. При това положение Лукойл Академик трябва да вземе решение и относно участието си във втория по сила европейски клубен турнир на Стория континент Еврокъп.

В престижната ВТБ Лига участват 20 отбора от 9 държави. Сред участниците са отбори като: ЦСКА Москва, Уникс Казан, Химки, Жалгирис, Лиетувос Ритас, Азовмаш Мариупол и Донецк.