Ръководството на баскетболния ни шампион ЛукОйл Академик има намерение да доведе именит европейски тим за среща в новата многофункционална зала на 4-ти километър в София. Очаква се това да стане в началото на септември. В същото време президентът на ЛукОйл Академик Валентин Златев потвърди, че ще се срещне с някои водещи фигури в родния баскетбол, за да изслуша желнието им той да оглави българската федерация, която остана без президент след смъртта на Михал Михов. Срещата е планирана за следващата седмица.

За вече обявеното в публичното пространство желание той да застане начело на родната централа, Златев коментира: „Въпросът е много сериозен. Предполагам, че тази седмица ще се видим. Ще подходя сериозно. Имаме добър диалог независимо, че сме конкуренти на баскетболната прощадка. Ще се срещнем и ще го обсъдим. Най-важното е да се развива българския баскетбол. Ще търсим най-добрия вариант, може да е нестандартен.”

Валентин Златев говори пред медиите по време на официалното откриване на Голф клуб „Правец”. На темата за евроучастието на „студентите”, за евентуално участие в Евролигата, за гостуването на европейски тим тук и как ще изглежда отборът догодина, Златев заяви пред btv: „Еврошампионатът не ми е най-приятната тема след последните ни резултати в Словения, но не съм се отказал от тази тема и ще чуете новини в началото на септември. От страна европейски шампион. Имаме предварителна уговорка, доста са напреднали разговорите. За Жорди Бертомеу, той принципно е потвърдил. Ще уточним датата. От него зависи, ние сме го поканили.”

„Нека стане факти деветата титла и ще направим анализи. Но трябва да играем малко по друг начин в Европа догодина, ако искаме по-големи резултати. Но все пак отстрани европейският шампион - това като отправдание на шампиона”, пошегува се Златев по повод факта, че словенският Кърка Ново место триумфира в турнира Еврочалъндж.

„Важното е, че има първенство, защото имаше и по-лоши години. Дано да стигнем до тези времена, кагато по 20 хиляди идват в залите”, завърши Валентин Златев.