ЛукОйл Академик ще се изправи срещу латвийския Вентспилс на 1/16-финалите на турнира за купа УЛЕБ. Съперникът на „студентите” завърши втори в своята група Б с 6 победи и 4 загуби. Вентспилс отстъпи в класирането само на турския Бешикташ, който остана непобеден в груповата фаза. Латвийците допуснаха единственото си поражение като домакин именно от турците. Тимът воден от словенския треньор Гарпер Окорн загуби три пъти като гост – на Бешикташ, Кьолн и Елан Шалон.

Двубоите от първата фаза на елиминациите в УЛЕБ ще се играят на 19-ти и 26-ти февруари на разменено гостуване, като българският шампион е домакин в първата среща. БК Вентспилс е на 6-то място във временното подреждане в Балтийската лига с актив 6-6, а лидер е литовският Лиетувос Ритас.

При евентуален успех и отстраняване на Вентспилс ЛукОйл Академик ще се противопостави на победителя от двойката Динамо Москва и полския Шльонск в осминафиналите. Руският гранд воден от известния сръбски специалист Светислав Пешич оглави група Ф с 8 победи и само 2 поражения, а поляците се класираха напред като четвърти в своята група с актив – 5 успеха и 5 загуби. Отборът е воден от литовския треньор Римас Куртинайтис. Мачовете от 1/8-финалите са на 11-ти и 18-ти март.

Надпреварата за купа УЛЕБ тази година завършва с Финална осмица, която ще се проведе в италианския град Торино.