Вече е ясен един от съперниците на баскетболния ни шампион ЛукОйл Академик в турнира за Купа УЛЕБ и това е латвийският АСК Рига. „Студентите” бяха избрани от ръководството на Съюза на Европейските баскетболни лиги да открият състезанието тази година с двубой именно срещу латвийския Рига. Срещата между двата отбора ще бъде под номер 1 в календара на турнира и ще постави началото на втория по сила европейски клубен шампионат. Двата отбора са играли финал на Европейски клубен турнир през 1957 г. и по този начин от централата на УЛЕБ искат да ознаменуват годишнината.

Останалите тимове, срещу които „студентите” ще се изправят са от Германия, Италия, Франция и Украйна. ЛукОйл е поставен в предварителна група H на надпреварата, а в клуба получиха потвърждение със специален факс от централата на УЛЕБ.

Евентуалните съперници на Академик са:

Германия – Людвингсбург, Алба Берлин, Дойчебанк Скаилайнерс

Италия – Бенетон Тревизо, Фортитудо Болоня

Латвия – АСК Рига

Франция – Нанси, По Ортез, Елан Шалон, Стасбург, Асвел Баскет Вильорбан

Украйна – Азовмаш Мариупол, БК Киев

Жребият ще се тегли тази събота от 16 часа в Италия, а 54-те отбора ще бъдат разделени на 9 групи по 6 тима. Напред продължават първите 3 отбора от всяка група, плюс 5-те най-добри четвърти в класирането. След осминафиналите победителите ще играят Финална осмица, с която ще бъде определен новият шампион. Градът-домакин ще се избере по-късно.