Лукойл Академик отново е баскетболният шампион на България.

"Студентите" си върнаха титлата, след като изиграха страхотен последен мач от серията, биха Балкан с 87:77, и я спечелиха с 3-2 победи.

В решителната пета среща, на свой терен, Лукойл бе на ниво, и с много силна защита, и концентрация, заслужи златото.

Христо Захариев стана Най-полезен играч във финалите, като бе и най-резултатен в този пети сблъсък с 23 точки.

Балкан изпусна шанса си в четвъртия мач, да грабне трофея в "Арена Ботевград", и лишен от енергия и с малко идеи, сам не си даде възможност в петия двубой.

За трети пореден сезон, пети двубой определи шампиона в НБЛ, а Лукойл Академик вдигна титлата пред своя публика в Правец.

"Студентите" за последно взеха първото място в НБЛ през 2013-та, а Балкан не е ставал шампион от 1989-та.

Поредното безумие на Национална баскетболна лига, да отмени правилото за това плейофите да се играят в зали с капацитет над 2000 души, остави много фенове извън Спортния комплекс в Правец. Условия за работа на медиите също отсъстваха - нещо, за което отдавна се знае във въпросното съоръжение, но то отново бе домакин на мачове от финалите.

Въпреки поредната хрумка за късмет - баскетболистите на Балкан си бяха пуснали мустаци специално за мача - и вярната им агитка зад гърба, ботевградчани не започнаха съсредоточено двубоя. Лукойл Академик захапа от първата секунда, и със солидна доза агресия поведе в резултата.

Балкан успя да вкара само три точки в първите пет минути, и макар е не позволи да се стигне до солидна разлика, тимът на гостите определено страдаше от липсата на концентрация.

Съдийската тройка в състав Великов, Томов и Ресиловски пък реши, че няма да пуска свободна игра в никакъв случай, и набързо нашари с фаулове и двата отбора.

Най-голямата разлика стигна 10 точки в последната минута от първата част, при 20:10, а от наказателната линия Балкан фиксира 20:13 за край на четвъртината. Христо Захариев пък бе вкарал точно колкото целия отбор на "зелените" - 13 за 10 минути.

Освен доброто начало за Захариев, подобно на Мач №4, силно стартира и Никола Драгович, докато високите играчи на Балкан доста се мъчеха и в двете фази на играта. Поредната серия от пропуски за гостите доведе до разлика от 11 - 28:17, след тройка на Веско Веселинов.

За разлика на предишните срещи Лукойл Академик си раздаваше и страхотно топката, с винаги готова опция за последен пас, от който да се получи кош. По този начин авансът на "студентите" скочи до 14 в средата на втората част.

Серия от 7-0 в полза на Балкан отново вдигна на крака "зелените", но бе спряна от две бързи тройки на Крис Минков и Александър Груев. Мартин Маринов също показа мерника си, с тройка за край на полувремето, и 39:32 след 20 минути.

Лукойл изобщо не дръпна от газта и в началото на второто полувреме, и Крис Минков наниза две тройки, за да върне стабилния аванс на домакините. Педжа Стаменкович дори си изпроси техническо нарушение, за да улесни задачата на Академик.

В 25-та минута разликата вече бе 15 точки, без ясно да се вижда откъде ще тръгне обратът за Балкан.

И нервите на терена започнаха да взимат връх, след спречкване между Павич, Шундов и Драгович. Съдиите решиха да се проявят и те във финала, със серия от технически нарушения за Балкан, направили разликата 20 точки, 13 минути преди края.

След три части, Академик бе много близо до трофея, с 16 точки преднина - 68:52 - и само десет минути до финала.

Балкан все пак не се отказа, и започна последния период със серия от 7-0, за да си върне шансовете за обрат при 68:61.

Шест безответни точки от страна на Лукойл обаче пак възстановиха двуцифрения аванс на "студентите", шест минути преди сирената, и го вдигнаха до 16 точки. Нова поредица от 8-0 за Балкан върна интригата до само пет точки за Лукойл, при 79:74, и малко повече от две минути на таблото.

Капитанът на "зелените" Павел Маринов обаче напусна в този момент мача за пет лични нарушения, а домакините реагираха веднага и пак направиха преднината си девет точки. Два пропуска от тройката на Балкан не дадоха шанс на тима да вкара нещата наистина в драматични последни секунди.

40 секунди преди последния сигнал, Лукойл водеше със седем точки - 84:77 - и се нуждаеше само от умна игра, за да довърши работата си - и дафиксира крайното 87:77.

Христо Захариев поведе Лукойл с 23 точки, 16 добави Никола Драгович, а още 13 - Крис Минков.

С 18 за Балкан приключи Павел Маринов, 17 отбеляза и Иван Лилов.

Статистика