ЛукОйл Академик победи Левски с 92:82 в дербито на 20-ия кръг в мъжкото баскетболно първенство. Студентите си върнаха символично за загубената Купа на България преди няколко седмици. С победата днес ЛукОйл отново оглави класирането в НБЛ като остави „сините” на втора позиция.

Пред доста пълни трибуни в „Универсиада” и със своя агитка „сините” баскетболисти имаха превъзходство почти през целия двубой, но го загубиха в края. Това, разбира се, се случи не и без помощта на иначе опитната съдийска тройка.

Левски направи няколко много добри серии по време на мача като в края на първото полувреме дори успя да задържи съперника си без кош от игра в продължение на близо пет минути. „Сините” като цяло доминираха преди почивката и показаха, че победата им в Плевен на финала не е била случайна.

След паузата обаче ЛукОйл Академик заигра доста по-добре за разлика от своя съперник, като в действията на „сините” изненадващо настъпи лек хаос. Така в края на третата четвъртина, благодарение на няколко коша на Тодор Стойков и Лий Голдуайър, ЛукОйл в крайна сметка излезе напред в резултата. След 30 минути игра „студентите” дори вече водеха с 4 точки – 68:64. Оттук-нататък грешките в лагера на Левски зачестиха, „сините” се надпреварваха да пропускат и да изпускат топката и така и не успяха да се върнат повече в мача.

Залогът на срещата, разбира се, се отрази и на нервите по паркета, което доведе до сблъсък между баскетболисти и на двата отбора и гневни изблици. На няколко пъти капитанът на ЛукОйл Тодор Стойков не се сдържа и бурно нахока съотборници в хода на мача.

Най-резултатен в срещата бе именно Стойков, който завърши с 26 точки и 11 борби. 23 точки добави Лий Голдуайър, а с 12 завърши Ристе Стефанов.

ЛукОйл Академик обаче отстъпи в борбата в подкошието, където Левски се справи по-добре. За „сините” най-много вкара Арнас Казлаускас – 23 точки, с 21 завърши Маркъс Хол. Заради проблеми с натрупани нарушения капитанът на „сините” Стефан Георгиев игра само 20 минути.