След година пауза, отново на финал в турнира за Купата на България по баскетбол ще се срещнат Лукойл Академик и Левски. Финалът е в неделя от 18 часа, а пътят и на двата тима до там бе повече от трънлив.

В драматичен двубой "студентите" победиха домакините на турнира Спартак Плевен с 94:90, пред пълните трибуни на зала „Балканстрой”. Феновете на спартаклии създадоха истинска жежка обстановка за шампионите, и бяха шестия играч за своите любимци.

Спартак получи изключително неприятен удар още в началните ходове на срещата, като загуби центъра си Саша Топчов, който изкълчи глезена си и не успя повече да помогне на съотборниците си. През първото полувреме мощта в състава на Лукойл идваше предимно от Уили Дийн, който ядосан от обиди по негов адрес от трибуните, буквално избухна с много качествени изпълнения. Капитанът на „студентите” Тодор Стойков пък показа лидерските си качества в нужните моменти и дърпаше лостовете на отбора. От другата страна Стойков имаше възможно най-достойния опонент – Хрисимир Димитров – който също даде всичко от себе си в двубоя.

Въпреки нелошия старт на второто полувреме за Спартак, Лукойл Академик си изгради солидна преднина в третата част, като на моменти тя достигна до цели 17 точки. Няколко бързи точки свалиха разликата до десетина, и така тя се запази известно време, докато домакините не успяха да се доближат съвсем до шампионите с няколко коша на Острев и Софрониев.

Пропуските на Лукойл докараха нещата само до точка преднина за тях три минути преди края. Роб Престън вдигна залата та крака, когато изравни до 87:87. Стойков и Станков си размениха по 2 точки преди Лукойл Академик да вкара поредната си тройка чрез Митко Ангелов, който бе точен за 92:89. В оставащата малко повече от минута и двата състава направиха по няколко неуспешни атаки. Владо Маринов бе фаулиран 16 секунди преди края, но вкара само единия наказателен за 90:92. Петко Маринов взе тайм аут, но Престън отне топката от ръцете на Уили Дийн. За съжаление на плевенската публика Софрониев този път избърза със стрелба от тройката и тя не успя да влезе в коша. Седем секунди преди края Дийн запечата успеха на своите с два успешно изпълнени наказателни удара.

Стойков бе най-добър за победителите с 26 точки, 6 борби и 3 отнети топки. Голдуайър и Дийн добавиха по 17 точки, а Стефанов влезе като резерва и бе безгрешен при четирите си опита от тройката за общо 12 точки.

Димитров завърши с 30 точки, 9 борби и по 2 асистенции и отнети топки за Спартак. Станков и Острев добавиха по 17 точки, а Софрониев 12 за плевенския тим.

Утре в мач за 3-4 място от 18.00 часа ще играят Спартак Плевен и Рилски спортист, докато в големия финал в неделя по същото време един срещу друг се изправят Лукойл Aкадемик и Левски.