Юношеският ЛукОйл Академик защити титлата си на финалите на баскетболния ни шампионат в Самоков. Съставът на “студентите” до 18 години победи Спартак МВР на финала с 81:71 и спечелиха трофея за втора поредна година, съобщи bulgarianbasket.com.

След 43:38 на почивката, мачът се реши през третата четвъртина, когато ЛукОйл дръпна сериозно в резултата благодарение най-вече на Чавдар Костов, който играе и в мъжкия отбор на Академик и на Иван Лилов, който пък направи отлични двубои с мъжкия тим на Балкан. Чавдар Костов отбеляза 23 точки и овладя 9 борби, а Иван Лилов вкара 22 точки плюс 10 борби. За Спартак МВР най-резултатен бе Любен Пасков с 24 точки.

Левски надигра убедително Септември със 105:86 в спора за бронзовите медали в тази възраст. Кристиян Костадинов вкара най-много за Левски - 25 точки, а Цветомир Нинов добави 21 и 13 борби. За Септември Моис Натан завърши с 24 точки.

Плеймейкърът Чавдар Костов бе избран за MVP (Най-полезен състезател) на турнира. Николай Колев от Черно Море събра по-голям коефициент, но пък отбора му завърши на предпоследно място в класирането.

Костов, който има покана за камп за млади таланти в Тревизо спечели приза и за най-добър реализатор с 23,2 точки средно на мач, най-добър борец е Светослав Четинов от Овъргаз с 12.4 борби средно на мач.

При подавачите Кристиян Борисов от Сити Юнивърсити запази челното място с 4.0 асистенции средно на мач, а с най-много откраднати топки е Кирил Истилянов от Рилски спортист с 4.0 средно на мач.

За най-добър изпълнител на наказателни удари бе обявен Галимир Томов от Левски с успеваемост от 94.44 % (22 от 24). Любомир Кочев от Спартак МВР пък е най-добрият блокировач в турнира.

Идеален отбор на турнира:
Иван Лилов (ЛукОйл Академик)
Чавдар Костов (ЛукОйл Академик)
Христо Захариев (Спартак МВР)
Павел Иванов (Левски)
Николай Колев (Черно Море)

Крайно класиране:
1. ЛукОйл Академик
2. Спартак МВР
3. Левски
4. Септември
5. Сити Юнивърсити
6. Рилски спортист
7. Черно Море
8. Овъргаз