Първата среща за ЛукОйл Академик в Рига се оказа не с местния баскетбол, а с градския транспорт в латвийския град.

Студентите трябваше да се качат в един от градските автобуси на летището в столицата на държавата-домакин на откриването на Купа УЛЕБ този сезон. Причината обаче бе не в липсата на гостоприемство от страна на латвийците, а злощастно стечение на обстоятелствата, тъй като возилото предвидено да транспортира българския тим от аерогарата до хотел „Алберт”, в който отседнаха студентите, катастрофирало на път за летището.

Отборът пък се натовари в рейса без старши треньора сърбина Желко Лукаич, неговият сънародник Ненад Чанак и македонеца Перо Антич. Тримата се забавиха, за да им бъдат издадени визи за пребиваването в Латвия. Лекото неудобство с автобуса обаче бе посрещнато повече с учудване и добро настроение, отколкото с негодувание въпреки забавянето.

Редом с играчите от настоящия тим на българския шампион, четиримата ветерани от славния тим на Академик от 1958 година – Георги Панов, Любомир Панов, Виктор Радев и наставника Божидар Такев, се радваха на възможността 50 години по-късно след спечелването на сребърните медали в Европа, да присъстват на церемонията по случай юбилея от тогавашния финал в Рига на Стария континент. 

Хотел „Алберт” посрещна баскетболистите на ЛукОйл Академик с доста приятна обстановка и удобства, а играчите пък ще имат шанс тази вечер да гледат на живо срещата от балтийската лига между местния Барънс/ЛМТ – Лиетувос Ритас, след видео разбор, който им бе подготвен от наставника Лукаич.

С двубоя утре от 20 часа в „Арена Рига” между АСК Рига и ЛукОйл Академик официално ще се сложи началото на втория по-сила европейски клубен турнир, а за специалната пресконференция преди срещата се очаква и президентът на клуба Валентин Златев.

На път за Рига пък се прокрадна мълвата, че някогашната звезда на тима Прийст Лодърдейл не би имал нищо против да се върне в редиците на студентите, но това предизвика единствено усмивки.

На единствената тренировка на ЛукОйл Академик на местна земя утре сутрин ще се прецени, дали двамата състезатели с проблеми Мурило да Роса и Стевин Смит, ще могат да играя срещу латвийците.

АСК Рига пък загуби снощи мача си от балтийската лига от литовския гранд Жалгирис.