Лукойл Академик спечели дербито на кръга в НБЛ, като се наложи с 87:83 над Балкан, на свой терен. Така битката за второто място между Левски и Балкан продължава, а "студентите" играят и със "сините" в събота.

Двубоят, подобаващо на среща между първия и втория, предложи доста емоции и атракция. Значението му за Балкан обаче сковаваше гостите и те се оказаха прекалено меки за твърдата и агресивна игра на Лукойл. Разликата бе малка, но достатъчна, за да започнат "студентите" да трупат преднина още във втората четвърт.

Преди почивката авансът вече бе двуцифрен, а на полувремето, с мощна забивка Божидар Аврамов направи 48:37. Силната защита на Академик доведе до цели девет откраднати топки от домакините, само през първите 20 минути от мача.
Добра серия на Балкан стартира второто полувреме, и намали до пет точки изоставането, но Лукойл не се бави и се възползва от пропуските на ботевградчани, за да поведе пак с 9-11 точки.

В края на третата четвърт, с добра завършваща акция, Балкан най-после успя да се доближи на 6 точки от Академик, и остави интригата за последните 10 минути.

"Зелените" вкараха първите четири точки за финалната четвъртина, и разликата стана само две. Балкан дори пропусна невероятни възможности да излезе напред, но направи много пропуски от тройката, твърде много, за да направи обрат.

Двата отбора влязоха в последните две минути при девет точки разлика помежду си - най-честата разлика през второто полувреме. С много труд и добра защита, Балкан отново се протегна към съперника в заключителната минута, и свали до 4, с 31 секунди до сирената.


Десет секунди по-късно, с два точни наказателни удара Аландо Тъкър направи 85:79. Станимир Маринов пропусна един от своите фаулове от другата страна, и време за повече като че ли нямаше.

Тони Уийдън, който се завърна след контузия, вкара 19 точки за Лукойл, Тъкър добави 18, а Божидар Аврамов се отличи с 13 точки и впечатляващи отигравания.

За Балкан, 24 вкара Ноа Далман, а 15 Павел Маринов. Както показва статистиката обаче, ботевградчани много трудно печелят, когато допуснат повече от 83 точки - нещо, което се доказа и сега.