Лукойл Академик за първи път прескочи фаза от директните елиминации в турнира за Купа УЛЕБ, след като победи Вентспилс със 73:55 като гост. „Студентите” се класираха на осминафинал, като спечелиха и първия мач в София. Българският шампион успя да стигне до историческия успех, благодарение на новия формат на турнира, който включва и 1/16-финали. До момента след излизане от групите следваха осминафинали, където Лукойл все още няма крайна победа.

Задачата на Академик в следващата фаза ще бъде изключително трудна, тъй като среща руския гранд Динамо Москва, отстранил Сласк Вроцлав след две победи. Мачовете са на 11 и 18 март.

Момчетата на Желко Лукаич изиграха доста по-силен двубой от този преди седмица на родна земя, и напълно заслужено стигнаха до разгрома. За разлика от мача в зала „Универсиада”, и латвийците нямаха особени попадения, като затрудниха Лукойл само в първата и донякъде в третата част. Добрата игра на „студентите” както в нападение, така и в защита, не позволи на Вентспилс да вкарат и 10 точки в другите две четвъртини.

2500-те зрители бяха смълчани от неловките отигравания на латвийските играчи и напълно отчаяни от на моменти перфектния български тим.

На ниво за Вентспилс бе единствено Джими Бакстър, завършил с 29 точки.

За Лукойл поредния си дабъл-дабъл направи Перо Антич – 12 точки и 11 борби. Уили Дийн бе фантастичен и завърши с 23 точки, шест борби, пет асистенции и пет откраднати топки. Новото попълнение на „студентите” Харис Муйезинович също бе много стабилен с 16 точки и пет борби, а Ристе Стефанов добави 12 точки.