Лукойл Академик победи с 92:77 срещу Асесофт Плоещ в последния си мач от Еврокъп, в зала "Универсиада".

Двата отбора вече отпаднаха от надпреварата, и двубоят е без значение. Вероятно по тази причина, и заради непознатия съперник, залата остана почти празна. Най-впечатляващо бе отсъствието на Филип Виденов, който е бил отстранен от Лукойл с еднолично решение на треньора.

Този мач най-вероятно ще е последният не само за Филип Виденов с екипа на "студентите", но и за още няколко от чуждестранните играчи в отбора.

Лукойл приключва сезона с четири победи и шест загуби, в група Е на турнира, което ще отреди най-вероятно четвърто, или пето място в крайното класиране.

В тази група, ако бяха започнали по-добре, баскетболистите на Академик имаха отлични шансове да заемат едно от първите три места, и да продължат напред, но те пропиляха много шансове в началото на редовния сезон, които накрая им костваха място в Топ 32.

След добро начало на крилата, Лукойл бързо поведе с 10 точки при 14:4, като половината актив на шампионите вкара Веско Веселинов. Аландо Тъкър също се разигра и авансът скочи до 15 точки преди края на първия период. Съотборникът на Веселинов от колежанските дни в САЩ Кристофър Дън и финландецът Джералд Лий попречиха разликата да стане разгромна след 1 част - 29:17.

Бързата разлика разконцентрира защитата на Лукойл, и Плоещ тръгна със серия от 11-2 във втория период. Пасивът бе стопен до четири точки, но българският първенец успя да се стресне и да си върне двуцифрената преднина до почивката - 47:36. В игра за Лукойл във втората част се появиха и юношите Крис Минков и Николай Грозев. 15 точки през първото полувреме за домакините отбеляза Тъкър, докато Дън и Лий бяха реализирали повече от половината актив за Плоещ.

Лукойл приключи с Европа с победа, но без Виденов

източник: LAP.bg

Третата четвърт премина отлично за Лукойл, а съперникът почти не оказваше съпротива. Преднината бе покачена до 17 точки, след зрелищна забивка на Тъкър, който от своя страна имаше вече 27 в актива си, след 30 минути. Преди последната част, Лукойл водеше със 73:56.

Финалните 10 минути бяха протоколни, разликата мина 20 точки, а накрая Лукойл записа исторически 70-80 секунди. За първи път от много време насам, "студентите" играха с петима българи на терена!

Краят на сезон 2013-14 в Европа Лукойл регистрира с 92:77.

Аландо Тъкър наниза 30 точки за победителите и добави 11 борби за дабъл дабъл, а 18 точки и 6 борби регистрира Юре Лалич.

С коефициента си от 43, Тъкър със сигурност ще е сред фаворитите за MVP на последния кръг от тази групова фаза в турнира Еврокъп.

За Лукойл не играха Филип Виденов, който не беше в залата и Тенчо Банев, който пропусна последните мачове заради проблеми с гърба.

За Плоещ Кристофър Дън вкара 22 точки, а с 21 и 12 борби завърши Джералд Лий.

Лукойл приключи с Европа с победа, но без Виденов

източник: LAP.bg