Само още една победа дели баскетболния ни шампион ЛукОйл Академик от участие във Финалната четворка на турнира Еврочалъндж. „Студентите” пречупиха словенския Кърка Ново место със 78:72 точки като гост в първата среща от четвъртфиналните плейофи и се нуждаят само от един успех за крайната победа. Шампионите и настоящи носители на Купата на България могат да постигнат целта си още в четвъртък, когато е вторият двубой от серията в Правец.

Гардът Доминик Джеймс отново бе най-полезен за „студентите” със 17 точки, 7 борби и 5 асистенции. Бруно Шундов се отчете с 14 точки и 3 борби, а Брендън Хийт добави 12 точки и 2 борби. За Кърка най-резултатен бе Горан Иконич с 20 точки.

Мачът тази вечер в Ново место бе много интересен и изпълнен с обрати, а в края финалния щурм на Академик се оказа решаващ. Извън състава на българския тим, заради по-големия брой чужденци, остана американецът Ламонт Мак. Домакиинте поведоха с 21:18 точки след 10 минути игра, но ЛукОйл направи по-добра втора четвърт и дори успя да дръпне с 5 точки. Почивката дойде при 3 точки аванс за „студентите” при 41:38, но най-интересното тепърва предстоеше.

Началото на второ полувреме бе повече от обещаващо за българския отбор, като ЛукОйл Академик дори поведе с 11 точки малко повече от 2 минути след подновяването на играта при 50:38 след точни стрелби на Доминик Джеймс и Бруно Шундов. Последва обаче истински срив в представянето на ЛукОйл и в оставащото време до края на третата част шампионите отбелязаха само 4 точки- кош на Девин Грийн и два фаула на Травис Питърсън. Тимът на Кърка се възползва и дръпна с 56:54 точки преди последните 10 минути. Те пък стартираха с пето лично нарушение на центъра Тенчо Банев, който напусна играта и с нов кош за домакините, който увеличиха актива си на 4 точки.

В този момент обаче плеймейкърът Доминик Джеймс и центърът Бруно Шундов взеха нещата в свои ръце. Първо Шундов вкара тройка, а после дойдоха три поредни атаки завършени успешно от нисичкият Джеймс, за да поведе ЛукОйл Академик с 67:64 точки. Последователно за по 5 фаула напуснаха и Шундов, и Травис Питърсън, но това не бе фатално за изхода на двубоя. Брендън Хийт показа стабилни изяви в края и заедно с важни наказателни удари изпълнени от Девин Грийн оформиха крайното 78:72 точки.