Баскетболистките на Дунав Еконт измъкнаха първото място в редовния сезон на женското ни първенство в последния кръг. Тимът от Русе разби Славия като гост с 81:42 точки, но решаващо за успеха бе изненадващата загуба на прекия конкурент Лукойл Нефтохимик в Стара Загора. Това означава, че при очаквания финал между двата тима в шампионата, както бе и за Купата на страната, Дунав ще има домакинско предимство.

 

Петя Джамбазка бе най-резултатна за Дунав в последния мач от редовния сезон с 19 точки срещу Славия, а Анна Римпова добави 14 точки и 13 борби. За „белите” най-много вкара центърът Лиляна Илиева - 17 точки.

 

Сребърният медалист за Купата Дунав Еконт ще се изправи в четвъртфиналите Черно море Одесос, а Славия играе е Берое 07.

 

Отборът на Лукойл Нефтохимик се издъни в последния кръг след като допусна загуба от Берое 07 с 69:71 точки в Стара Загора и остана втори в класирането. Срещата бе много интересна, но домакините заиграха по-добре в последната четвърт и в 36-ата минута имаха аванс от 9 точки (69:60). Бургазлийки водени от наставника Петко Маринов успяха да намалят до 66:69 точки минута и половина преди края на двубоя, а 7 секунди преди финалната сирена американката Шамика Скот бе и получи правото да изпълнява 3 наказателни удара. Тя успя да вкара само втория за 69:70 точки, но при последния наказателен удар топката отскочи и 4 секудни преди края съдиите отсъдиха спорна топка, която бе в полза на Лукойл. Новият шанс обаче не бе оползотворен. Албена Бачкова направи силен мач за Берое и завърши със 17 точки и 9 асистенции, а Жанет Жельова добави 14 точки. За носителките на Купата от Бургас Радостина Славова и Наталия Топалова завършиха с по 20 точки. Така Лукойл Нефтохимик ще играе с НСА Делта в четвъртфиналните плейофи в родния женския баскетболен шампионат, които стартират на 30 април.

 

Последната двойка изправя един срещу друг Рилски спортист и Монтана 2003, след като в последния кръг от редовния сезон снощи Монтана загуби от самоковския тим с 20 точки – 79:99.

 

Играе се до две победи от три възможни мача на 30 април, 2 май и евентуално 4 май като отборите с по-предно класиране имат домакинско предимство.