Лукойл Академик взе втора победа в серията срещу Левски във финалите на мъжкото баскетболно първенство, след като обърна „сините“ няколко пъти и би с 80:76.

Следващите два мача от серията са в София, в зала „Универсиада“. Успех на Лукойл още в неделя, ще означава поредна титла във витрината на настоящия шампион, а победа на Левски там, ще я прати в четвърти двубой.

Левски изигра нелош мач, но Лукойл имаш преимущество в подкошието, най-ясно изразило се в защита. Домакините буквално бяха заключили коша си отдолу, и дори оставени сами, „сините“ не успяваха да реализират много често. Нов силен мач за „студентите“ изиграха Божидар Аврамов и Брандън Хийт, оркестрирали победата. Академик вкара по-малко тройки, но пък го стори в ключови моменти, а взе и важни борби изпод носа на съперника.

Левски започна значително по-добре мача, с поредица точки на Маркъс Хол, но на домакините им трябваха по-малко от пет минути да се окопитят, и да спрат гарда, а с това и да затворят атаките на „сините“. „Студентите“ този път нямаха късмета си от първия мач в стрелбата от далечно разстояние, и имаха нужда да намерят друг път до коша на Левски.

Движен от гардовата си двойка Брандън Хийт-Божидар Аврамов, отборът на Лукойл Академик все пак доста бързо успя да си навакса изоставането, и да обърне нещата в своя полза. За кратко „сините“ направиха сериозни пропуски в защита, а нападенията им бяха спирани рано. Минутите на смущение се отразиха и на резултата, минал от плюс пет за Левски, до 21:15 след една четвърт в полза на Лукойл. Само Хийт и Аврамов бяха реализирали колкото целия отбор на гостите за тези първи 10 минути.

Левски успя да изравни резултата малко след старта на втория период, до 23:23, след което разликата пак скочи малко, преди в средата на частта серия от седем безответни точки за „сините“ за първи път в четвъртината да ги изведе с точка напред. Логичната причина за това бе излизането на Брандън Хийт от игра, но след кратка почивка Марин Докузовски го върна на терена, и Академик пак си върна аванса.

Лукойл омагьоса коша за втора победа в серията, Левски изпусна голям шанс

източник: Gong.bg, Мария Мицова

Топреализаторът на Левски Аарън Харпър междувременно бе тотално затворен от защитата на Лукойл, и Андре Оуенс, и агресивните действия се отразиха на цялото „синьо“ нападение, но опитите за разнообразие даваха ефект, и гостите се държаха съвсем близо до съперника. Страхотна серия на Левски от 9-0 - взриви „сините“, и ги изведе със седем точки напред, и само кошът на Оуенс със сирената за край на полувремето направи разликата пет на почивката – 37:42.

Двата отбора изиграха хубава трета част, в първата половина от която имаше куп красиви баскетболни изпълнения. В края на четвъртината играта се накъса от нарушения, предимно в полза на Лукойл, и „студентите“ бяха изпълнили двойно повече фаулове доста преди финала на третия период. Само Дамян Стояновски изпълни осем наказателни удара за малко повече от минута.

Поредица пропуски на Левски и отлични контраатаки за Академик, повечето от които организирани от Божо Аврамов, доведоха до изравняване на резултата, 80 секунди преди да изтекат 30 минути. Лукойл дори поведе, но Хол и Харпър обаче вкараха последните пет точки в четвъртината, и така преди завършващата част, Левски водеше с 62:59.

За старт на последната четвърт, двата отбора си размениха по един кош, след което две минути пропуски и грешки оставиха на таблото разликата да е само три точки.

Нова брилянтна изява на Аврамов намали до точка пасива на Лукойл, шест минути и половина преди изтичането на редовното време. „Студентите“ успяха да се справят и доста успешно в защита, и логично успяха да заемат лидерска позиция – 67:65, в средата на частта.

Аарън Харпър единствен успяваше да се разпише от игра за Левски, и ситуацията за гостите доста се изнерви във финалните три минути. Хаосът полека завладяваше „синия“ лагер, а де поледни тройкаи – на Оуенс и на Бруно Шундов доста отчаяха момчетата на Тити Папазов, макар че времето до края бе много.

Двайсетина секунди преди края, шансовете за Левски си оставаха, с разлика от само три точки, и пропуск на Лукойл. И тук борбата остана за домакините, а Тодор Стойков бе фаулиран. Капитантън а „студентите“ реализира една точка от наказателен удар, а накрая Левски на два пъти пропусна под коша, и така приключи втората среща от финала, със същия резултат като първата – победа на Академик.

Божидар Аврамов завърши с 18 точки, четири борби и четири асистенции, а Хийт добави 16. В най-важните моменти се разписаха и Оуенс – с 13, и Шундов – с 12 точки накрая.

Харпър отбеляза 20 точки за Левски, Маркъс Хол и Чавдар Костов – по 14, а Митко Ангелов добави 10.

Лукойл Академик шутира цели 21 тройки, но вкара само една повече от Левски – пет. „Студентите“ обаче взеха борбата, и със солидна защита заслужиха победата.