Лукойл Академик обжалва решението на ФИБА да глоби клуба, заради неизплатени задължения към баскетболистите Ненад Джорич и Стевин Смит. Това съобщиха шампионите на официалния си сайт, два дни след като признаха, че няма да участват в Еврокъп.

Финансовата криза не подмина Академик, но ръководството на „студентите” предпочита да твърди, че не парите, а желанието да се налагат млади играчи, е причина за решението да пропусне евроучастието. Обществена тайна е, че заплатите на баскетболистите се бавят вече месеци наред, а пълни суми по договорите не са изплащани много отдавна.

Във връзка с появили се в други медии информации, че Лукойл няма право да картотекира нови играчи, като запор от ФИБА, ето отговора на клуба:„Ръководството на шампионите е категорично, че нито ФИБА, нито която и да е друга инстанция е спирала или възнамерява да спре трансферите на клуба. Недоумяваме от къде се получават такива неверни информации, които се публикуват по медиите. Отборът може да картотекира играчи и когато реши да го направи, няма да има причина да не го стори.”