Лукойл Нефтохимик отново е баскетболен шампион при дамите. След две години прекъсване, бургазлийки се наложиха с 3-1 победи над Дунав Еконт и детронираха миналогодишния първенец. В четвъртата среща днес Лукойл надделя с категоричното 83:64 и зарадва феновете си в зала „Бойчо Брънзов” с трета титла в историята си, след 2005 и 2006 година. Момичетата на Петко Маринов показаха по-голяма концентрация в срещите от финалния плейоф и заслужено надиграха Дунав.

Русенки от своя страна играха за втора поредна година на финал, което без съмнение говори за добрата класа на отбора. Едно първо и едно второ място в последните две първенства е един голям успех за русенския баскетбол, който чакаше дълго време да бъде фактор в шампионата, какъвто е в момента.

След една равностойна първа четвърт, резултатът на таблото бе 18:16 за бургазлийки. След кош на отличната в тази среща украинка Олена Самбурска точно в средата на втората част Лукойл Нефтохимик дръпна с 35:26. Наталия Топалова отвърна с непривична за нея тройка и свали до 35:29 в следващата атака на своя отбор.

Това обаче бе последният кош, отбелязан от състезателките на Дунав Еконт за това първо полувреме, а в оставащите 4.41 минути до почивката баскетболистките на домакините нанесоха своя удар. Те отбелязаха 13-те последни точки в края на първото полувреме и поведоха с цели 19 на почивката – 48:29.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени особено, русенки свалиха до 15 точки 4.47 преди края, но в крайна сметка разликата от първото полувреме се запази и мачът завърши 83:64.

Олена Самбурска записа 28 точки за успеха на своя тим, а други две състезателки завършиха с дабъл-дабъл. Елена Йоловска вкара 15, а Лори Неро 11 точки, като и двете хванаха по 11 отскочили от ринга топки. Добре като резерва се включи и другата американка на тима - Даниел Кръчър, която отбеляза 19 точки и хвана 5 борби.

За Дунав Еконт Вероника Бортелова бе с най-много вкарани точки – 17, а Наталия Топалова добави 12 точки и 10 овладени топки. Те единствени завършиха с двуцифрен точков актив за гостенките, които изиграха най-слабия си мач в серията с отборен коефициент от 56.

Бургаският тим имаше надмощие в борбата – 37 срещу 25 за Дунав, а също така показа и по-комбинативна игра – 17 срещу 10 асистенции за съперника си.

Титлата същевременно е и възмездие за специалист като Петко Маринов, който за кратко бе преместен в мъжкия отбор на Лукойл, но явно се чувства по-добре при дамите. В най-тежката си година в личен план, за Маринов шампионската корона идва като една поне малка утеха. За Лукойл Нефтохимик титлата спаси сезона, след изпуснатата Купа на България.