Лукойл Академик вече е само на една победа от защита на титлата си в мъжкото ни баскетболно първенство, след като се справи във втория мач с Левски след 97:72 точки. За разлика от първата среща във втората „студентите” превъзхождаха съперника си в доста по-големи периоди, а „сините” не си оставяха много шанс заради много слабата си игра в защита.

Равностойна бе единствено първата четвърт на мача и няколко минути в третата.

Левски водеше след началните 5 минути, но с твърде крехък аванс, който „студентите” стопиха до края на първата десетка – 20:19.

Във втората част Лукойл се разигра и използваше всички колебания в синята отбрана, които не бяха никак малко.Така преднината им бързо започна да се трупа и стана двуцифрена в средата на четвъртината и достигна дори до 20 точки преди края на полувремето, което дойде при 60:41.

В третата част Левски излезе далеч по-мобилизирано и макар че изпитваше сериозни затруднения, след силна серия в края на този период и сериозно затегната защита успя да намали изоставането си до 11 точки преди началото на последните 10 минути.

В тях Левски се доближи още повече до своя съперник, но в решителните моменти Лукойл реагира с агресивна отбрана и не позволи Левски да излиза повече на чисти позиции за стрелба. „Сините” направиха и доста прибързани решения в тези моменти, които ги лишиха от възможността да щурмуват успеха в края.

Най-резултатен за победата на Лукойл бе Травис Питърсън, който вкара 21 точки и взех 10 борби. 20 точки и 4 асистенции направи капитанът на тима Тодор Стойков, а по 14 вкараха Божидар Аврамов и Брандън Хийт.

„Студентите” се радваха и на отличен процент от стрелба като реализираха 12 тройки. Арън Харпър завърши с 21 точки за Левски, 15 от тях през второто полувреме. Лидерът на „сините” овладя и 10 борби и направи 5 асистенции. Стефан Георгив добави 109 точки и 9 борби, а Доналд Коул изигра фантастично първо полувреме като вкара вкара 14 точки за 13 минути, но в същото време през второто полувреме не можа да реализира нито веднъж.

За разлика от първата среща претенциите към съдийската тройка бяха далеч по-малко, но грешките на арбитрите отново бяха доста очевадни.

Мач номер 3, който може да реши титлата в полза на Лукойл Академик, девета поредна за шампионите, е в неделя от 18 часа в Зала „Универсиада”.