Българският шампион Лукойл Академик изпусна победата над гръцкия Арис в първата среща от квалификациите на турнира Юрокъп и допусна поражение с 74:78 точки. Реваншът между двата тима е на 6-ти октомври в Солун, като победителят от двубоя ще се класира за Юрокъп, който замени купа УЛЕБ, а загубилият ще се състезава в турнира на ФИБА – Юрочалъндж.

В столичната зала „Универсиада” двата тима предложиха динамичен и атрактивен мач, изпълнен с драматични обрати. Наставникът на „студентите” Йовица Арсич започна с титуляри – Тодор Стойков, Тенчо Банев, Доминик Джеймс, Брендън Боуман и Травис Питърсън. Българските баскетболисти започнаха мача повече от добре, като поведоха с 12:1 точки още в 5-тата минута, но гърците успяха да се съвземат и да намалят разликата до пет точки след 19:14 в първата четвърт. През втората част на мача баскетболистите на Лукойл натрупаха аванс от 12 точки само 2 минути преди почивката, но след серия от 8-0 в полза на Арис, първото полувреме завърши при резултат 37:33 точки за домакините.

Над 100 гърцки запалянковци пък се появиха в залата в средата на първото полувреме и не спряха да подкрепят състезателите на Арис до края на двубоя.

През второто полувреме гостите не загубиха амбицията си за обрат и въпреки, че третата четвърт започна с ново увеличаване на преднината за Лукойл, това бе за кратко. Гърците постепенно намалиха разликата и дори поведоха с 1 точка при 51:50 около 4 минути преди края на частта. Тройка на капитана Тодор Стойков върна лидерството на шампионите на България и те задържаха 3 точки преди последните 10 минути – 61:58.

Последната четвърт бе доста нервна за домакините, които изпуснаха контрола върху срещата и 6 минути преди края пак отстъпваха с 1 точки. Отново далечна стрелба, този пък на македонеца Дамян Стояновски даде преднина – 66:64 за Лукойл, но 3 минути преди сирената Арис дръпна с 4 точки- 71:67. Последва неприятна сцена на терена в „Универсиада” като Травис Питърсън падна върху Христос Тапутос и двамата се вкопчиха сериозно на паркета, но бяха разтървани от съотборниците си и реферите. Баскетболистите на Арис бяха по-ефективни в края и по-увелени в края, като стигнаха до успеха със 78:74 точки. Макар да разполага по-сериозни играчи в подкошието Лукойл отстъпи в борбата, а и допусна 13 грешки.

Най-резултатен за „студентите” беше американецът Брендън Боуман с 18 точки, а Дамян Стояновски и Травис Питърсън добавиха по 13 и 12 точки, но не бяха достатъчно убедителни в тази среща. Плеймейкърът Доминик Джеймс, който също имаше затруднения срещу гърците завърши с 10 точки, а капитанът Тодор Стойков реализира 9 точки. Очакваният с голям интерес дебют на Каспарс Камбала бе кратък и за 10 минути на терена латвиецът записа 6 точки. Новодошлият четвърти американец в Лукойл Брендън Хийт пък игра само 1 минута и 26 секунди.

За Арис най-полезен бе Пи Джей Тъкър, който реализира 26 точки, а с 15 се отчете Деян Боровняк.