Шампионът на България Лукойл Академик се върна към победния път след две поредни загуби. Днес в Правец бе победен новакът в групата Черноморец Бургас с 88-82. Домакините бяха напред през целия мач, но в края му имаха един тежък момент, от който обаче успяха да се измъкнат и да стигнат до успех, пред очите на новия си треньор Йовица Арсич, поел тима от днес. Отборът бе воден от Мирослав Ралчев, който записа победа в първия си мач като старши треньор в НБЛ.

На почивката Лукойл се оттегли с комфортен аванс от 50-32, а в първите минути след началото на второто полувреме разликата се задържа в тези граници. Гостите обаче играеха добре и малко по-късно успяха да намалят. 02.30 преди края на третата част преднината на Лукойл Академик бе сведена до 12 точки. До края на частта обаче гостите не успяха да намалят с още пасива си и тя завърши 69-55, пише bulgarianbasket.com.

В началото на последната четвърт домакините започнаха силно и за първи път качиха разликата над 20 точки, 79-58. Само три минути по-късно обаче играчите на Черноморец успяха да намалят след серия от 12-0. Ристе Стефанов прекъсна тяхната серия, но нови 7 поредни точки скъсиха драстично разликата до едва 4. Бранко Миркович бе фаулиран и бе точен на два пъти от наказателната линия, а след това и кош на Стефанов увеличиха преднината и на практика отказаха гостите от шанс за победа. Въпреки че те намалиха до 5, но за повече нямаха време и така шампионите отново успяха да спечелят победа.

Страхотен мач за победителите направи македонецът Ристе Стефанов. Той завърши с 32 точки, като добави и 3 асистенции и 3 борби. Ърнест Браун приключи с 15 точки и 7 борби, а Бранко Миркович с 13.

Впечатление направи и играта на Айзък Уелс, който за 19 минути направи четири грешки и пропусна всичките си четири стрелби, а след въпросния престой на паркета седна на пейката с пет лични нарушения. Силно включване имаше Николай Върбанов, който само за 12 минути наниза осем точки и овладя девет борби.

Добрата си форма в отбора на гостите показа Мартин Дурчев. Един от топ реализаторите в нашето първенство отново показа добра игра и успя да вкара 28 точки. Атанас Пенев завърши с 18, а Пламен Алексиев с 13 точки и 10 асистенции. Центърът на гостите Брус Браун бе опазен в днешния двубой и завърши с едва 4 точки и 5 борби.

Сега в първенството предстои пауза, а в първите си мачове за новата 2010 година Лукойл Академик ще гостува на Ямбол, а бургазлии ще приемат Черно море в морското дерби на НБЛ.