Баскетболистите на ЛукОйл Академик заминаха в пълен състав за първото си гостуване от турнира за Купа УЛЕБ тази година срещу латвийския АСК Рига в понеделник вечер.

Старши треньорът на „студентите” Желко Лукаич ще може да прецени на място, до колко ще може да използва контузения бразилец Мурило да Роса и американския плеймейкър Стевин Смит, който пък има проблеми с коляното.

Българският шампион взе със себе си и четирима от най-успешния отбор в историята на Академик, който през 1958 година игра финал в Европа именно срещу бъдещия съперник на ЛукОйл в понеделник в Рига. Това са легендарният Божидар Такев и още трима ветерани - Георги Панов, Любомир Панов и Виктор Радев.

Такев пък пожела на сегашния наставник на „студентите” Желко Лукаич да надмине неговите успехи от преди 50 години. Двубоят на откриването на Купа УЛЕБ ще е и своеобразно повторение и юбилей от финала, игран преди половин век с участието на българския тим.

„Двубоят наистина е по-специален заради годишнината и това, че с нас пътуват ветерани от славния тим на Академик и аз лично не веднъж съм потвърждавал, че преди 50 години именно българите са ни учили на баскетбол. Състезанието, което предстои ще е безкрайно трудно и всеки кош ще е важен, но ние ще се борим. Не съм съвсем наясно с истинските възможности на отбора, защото за първи път се събираме в цял състав, докато в България се справяме наистина добре. Латвийският Рига е тежък съперник и може би от голямо значение е борбата под двата коша”, заяви на летище София сръбският треньор на шампионите Желко Лукаич.

„Започваме участието си в Купа УЛЕБ тази година с надеждата да се представим по-добре от миналите ни игри”, каза пък Тодор Стойков, който ще изведе с капитанската лента съотборниците си

Най-показателно за онова което предстои на ЛукОйл и онова, от което ще се нуждаят, може би се съдържа в думите на 88-годишния Божидар Такев, който каза: „Баскетболът е една игра, важен е отборът и който най-добре осъзнава това, той ще спечели”.

„Студентите” летят за Рига с полет през Прага.