Баскетболният първенец на България ЛукОйл Академик победи Макаби Хайфа с 95:78 точки на старта на втората фаза на турнира Еврочалъндж. „Студентите” изиграха труден мач, като отстъпваха с цели 16 точки по време на двубоя, но стигнаха до успеха след по-уверена игра през второто полувреме. Веселин Веселинов, Дамян Стояновски, Божидар Аврамов, Тенчо Банев и Травис Питърсън показаха добри изяви и дадоха своя принос за успеха.

Шампионите поведоха след добро начало на последната четвърт- открадната топка и кош на Брендън Хийт за 70:69 точки. Израелският състав не успя при следващата си атака, а за ЛукОйл Академик в игра бяха Брендън Хийт, Дамян Стояновски, Тенчо Банев, Веско Веселинов и Доминик Джеймс. Наложи се обаче смяна на Джеймс, който падна на терена и бе заменен от Божидар Аврамов. „Студентите” отново реализираха за 3 точки преднина- 72:69 точки, а напрежението в редиците на Макаби също си каза думата и домакините сгрешиха в нападение. Стояновски се пребори в защита, а Веселинов вкара от тройката за 75:69 точки 7.27 минути преди финала на мача. Нов кош на ЛукОйл донесе 8 точки аванс за българския първенец, Банев взе борбата при атаката на Макаби, а Божидар Аврамов реализира за 79:69 точки 5.44 преди края. Македонецът Дамян Стояновски стреля през играч, вкара и бе фаулиран при 81:69 точки. Стояновски вкара от наказателната линия за 82:69 точки. ЛукОйл Академик се възползва от подема в играта си и увеличи усилията в защита. Веселин Веселинов вкара за 84:70, домакините пак пропуснаха, но и „студентите” сгрешиха с пас в атака. Хийт бе париран чисто, но пак Веско Веселинов реализира за 86:70 точки и 16 точки преднина за ЛукОйл Академик 3.45 минути преди сирената. Божидар Аврамов продължи силната серия на „студентите” с нов кош за 88:70 точки. Стояновски вкара от наказателната линия за 89:70 точки, а Макаби върна 2 точки минута и 30 секунди преди края.



ЛукОйл Академик се върна в мача срещу Макаби в Хайфа след като намали пасива си само до 1 точка преди последните 10 минути. Третата част завърши при резултат 69:68 точки в полза на домакините, като „студентите” вкараха тройка буквално в последните секунди. Второто полувреме на срещата от турнира Еврочалъндж между Макаби Хайфа и ЛукОйл Академик започна с увеличаване на преднината на Макаби до 16 точки при 53:37, а Бруно Шундов вкара кош, но пропусна при наказателния удар. Нова точна стрелба на израелския състав пак върна 16 точки аванс за тях при 55:39 само три минути след началото на третата четвърт. Травис Питърсън реализирa от тройката, пак той овладя борбата в ответната атака на домакините, а Доминик Джеймс вкара за 45:55 точки и намаляване на пасива на българския шампион до 10 точки. Питърсън изпъкна отново с точна стрелба за три точки и намали до 7 преднината на домакините. Съперниците си размениха по още 1 кош и 4 минути преди края на третата четвърт ЛукОйл изоставаше с 50:57 точки. Фраклин Робинсън бе фаулиран и вкара на два пъти за 9 точки преднина на своя тим. Макаби дпълна още след кош на Елишай Кадир, Стояновски не успя да реализира и направи нарушение. Наставникът Арсич замени Травис Питърсън с Веселин Веселинов, а за Макаби в игра влезе новото попълнение Джърмейн Джексън. ЛукОйл Академик успя да намали до 5 точка пасива си 1.33 минути преди края на частта при 58:63 точки. Последва кош на Тенчо Банев и нарушение срещу него, като Банев бе точен и направи резултата 61:63 точки. Невнимание в защита позволи на домакините да отбележат бързи две точки, а в следващата атака и забивка, която доведе до 61:67 само 40 секунди преди края на 30-те минути. Пак Тенчо Банев бе фаулиран и вкара два пъти за 63:67.

Баскетболните ни шампиони губеха с 33:46 точки от Макаби след първото полувреме на двубоя си от Топ 16 в турнира Еврочалъндж. Именно мачът в Хайфа е първи за ЛукОйл Академик от втората фаза на надпреварата. Здравата игра на израелците и доста пропуски на българския състав доведе до набъбване на разликата в полза на домакините. Най-резултатен в българския тим е Бруно Шундов с 11 точки и 3 борби, а с по 6 са Тодор Стойков и Доминик Джеймс. За Макаби Хайфа най-много в актива си до момента имат Франклин Робинсън и Марко Килингсуърт - по 13. ЛукОйл Академик има едва 3 вкарани тройки от 19 опита и 11 грешки, а асистенциите са 17-8 в полза на домакините.

Втората четвъртина започна с два поредни коша на домакините, които дръпнаха с 27:19 точки. В игра влязоха Божидар Аврамов, Дамян Стояновски и Брендън Бауман, а Тенчо Банев отбеляза първите две точки на ЛукОйл Академик в тази четвърт, последван от Стояновски за 31:23 точки в полза на Макаби Хайфа 7 минути преди почивката. Бауман и Джеймс намалиха до 3 точки пасива на българския шампион 5.15 минути преди сирената за край на първото полувреме, но дойде светкавичен отговор на домакините в лицето на Ротбарт. Доминик Джеймс бе фаулиран при стрелба за три точки, но пропусна две от трите си възможности и направи резултата 29:33. Отново Килингсуърт реализира за Макаби Хайфа, а Брендън Бауман върна две точки за ЛукОйл Академик. Нов кош на домакините, грешка при атаката на „студентите” и фаул донесоха 7 точки преднина при 38:31 за баскетболистите от Хайфа 2.40 преди почивката. Старши треньорът на ЛукОйл Академик Йовица Арсич ведната реагира с прекъсване при поредния кош на Макаби при резултата 40:31 точки. Домакините заложиха на агресивна защита, която доведе до нова грешка при организацията на атаката на „студентите” и 11 точки преднина- 42:31, минута и 20 секунди преди края на полувремето. В оставащото време Шундов вкара, но Макаби бе точен при две поредни атаки и поведе с 46:33 точки. В последното нападение за първите 20 минути пак домакините стреляха, но последва пропуск.

ЛукОйл Академик губеше с 19:23 точки след първата част на двубоя от първия кръг на втората фаза на турнира Еврочалъндж. Кош на Тодор Стойков даде първите точки в актива на българския шампион. Силни изяви в първата четвъртина показа дебютиращият за ЛукОйл Академик в евротурнирите Бруно Шундов. Състезателите на двата състава заиграха на бързи обороти от самото начало. „Студентите” победоха с 8:4 точки в средата на часта и с 14:10 3 минути преди края, но израелският тим изравни за 14:14. Последва тройка на капитана Тодор Стойков за 17:14 2.10 минути преди края на четвъртината. В игра се появи и центърът Тенчо Банев, който замени Бруно Шундов. Домакините поведоха в 9-тата минута, но ЛукОйл намали с бърз пробив. Килингсуърт застана на наказателната линия, но вкара само един фаул и направи резултата 21:19 точки. Преднината на домакините стана 4 точки- 23:19 при последвалата грешка на „студентите” и нова резултатна атака на Макаби.

Двубоят от втората фаза на турнира Еврочалъндж между Макаби Хайфа и ЛукОйл Академик стартира при слаб зрителски интерес в зала „Нешер”. Съоръжението, което е с капацитет около 1000 места остана доста празно с първия съдийски сигнал, но в края на първата част в залата се появи малка, но шумна агитка „въоръжена” с тъпан и големи знамена. Лукойл Академик започна в състав: Тодор Стойков, Доминик Джеймс, Брендън Хийт, Травис Питърсън и Бруно Шундов. Домакините от Макаби Хайфа пък стартираха с: Франклин Робинсън, Марко Килингсуърт, Аврам Бен Шимон, Силвен Ландесберг и Елишай Кадир. Рефери на двубоя от Топ 16 на Еврочалъндж са сърбинът Драган Нешкович, румънецът Флорин Григораш и черногорецът Огнян Йокич.

В другата среща от групата Спартак Санкт Петербург победи Барак Нетаня със 73:70 точки в Русия.