Отборът на Лукойл Академик постигна първа победа като гост в тазгодишното издание на Купа УЛЕБ и увеличи шансовете си за преминаване на груповата фаза на турнира.

 

Студентите спечелиха със 78:73 (20:15, 39:37, 60:55)  при визитата си на френския По Ортез, след като водеха в резултата през цялото време на двубоя.

 

Лукойл поведе от самото начало, като през първата част на моменти имаше преднина от девет точки, като след нейния край водеше с пет точки. Преднината на гостите на почивката бе две точки, а след третата част бе отново пет.

 

В заключителната четвъртина По Ортез за момент успя да изравни резултата до 71:71, но българите бързо възстановиха преднината си, за да се стигне до крайното 78:73.

 

С най-голям принос за успеха бе игралият без смяна македонец Перо Антич. Той бе най-резултатен за Лукойл с 18 точки и бе пълен господар в борбата под кошовете, хващайки 16 борби.

 

Стабилен партньор на Антич в подкошието бе бразилецът Мурило Да Роса, който овладя 10 отскочили топки и вкара 16 точки. По 11 точки добавиха капитанът Тодор Стойков и македонския плеймейкър Ристе Стефанов.

 

За домакините от По Ортез силен мач изигра завършилият с 22 точки Дейвид Йънг, с по 11 се отчетоха Шон Фейн и Максилиано Станич. На ниво бе и Тиери Рупер, който вкара 10 точки и овладя 8 борби.

 

Благодарение на успеха във Франция Академик излезе на второ място в Група Н на Купа УЛЕБ с три победи и две загуби, изоставайки с на успех от БК Киев, който беше победен в София.