Лукойл Академик се завръща от мини турнето си в Гърция с актив от една победа иедназагуба. След като не успяха да победят домакина Арис в зала Александрио Мелатрон, по-рано днес възпитаниците на Георги Младенов победиха друг гръцки тим от дивизия А на южната ни съседка – Кавала Панорама със 76-67.

Срещата се реши през второто полувреме след като на почивката резултатът бе равен 34-34. С добра игра в защита в третата четвърт и повече концентрация в последната част, българският шампион изтръгна първа победа в предсезонните си игри.

Преди старта на новите първенства в двете страни, двамата треньори използваха своите състезатели след направените селекции през изминалото лято. Както и в срещата снощи, така и днес основно новите лица в състава на „студентите” имаха значителен принос за успеха на тима.

Отличи се сръбското попълнение Марко Джерасимович с 20 точки, Ърнест Браун добави 17, Уолкър Ръсел 11, а Айзък Уелс и Бранко Миркович се отчетоха с по 9. Младенов даде шанс и на четирима българи в тима си като единствено малките Самуел Франсис и Планимир Дафинов не влязоха в игра. Добре се включи Веско Веселинов, който за десетина минути отбеляза девет точки. От състава единствено отсъстваше Тодор Стойков, който по средата на тази седмица ще се присъедини към подготовката на тима.

Двама баскетболисти на Кавала играха на висота, а това бяха американците Ричард Шийлдс с 26 точки (4 тройки) и познатия на българските любители на баскетбола от мачовете с Баронс от Рига Деметриус Александър, който вкара 15. За гърците обаче не играха двама основни състезатели - американецът Лоренцо Уейд исънародникът му с финландски паспорт Шон Хъф.

Кавала – Лукойл Академик 67-76 (15-21, 19-13, 14-20, 19-22)

Кавала: Нику 2, Александър 15, Анелопулос 4, Илиадис 4, Папайоаким 6, Сигунас 2, Черанич 5, Густас 3, Шийлдс 26

Лукойл Академик: Джерасимович 20, Браун 17, Ръсел 11, Уелс 9, Миркович 9, Веселинов 9, Костов 1, Николов 0, Върбанов 0