Баскетболният шампион на България Лукойл Академик стартира довечера участието си в поредното издание на Купа УЛЕБ. „Студентите” гостуват в Рига на едноименния отбор, а срещата е от 20 часа българско време. До този момент в три от участията си Лукойл Академик стигна сред 16-те най-добри и само миналата година се препъна в първата фаза. След добрата селекция шансовете за пробив сега изглеждат много по-големи. "Студентите" вече гонят европейските стандарти, не само в спортно-техническо отношение, по и по заплащане. Специализираният сайт bulgarianbasket.com разкри, че Лукойл Академик ще пръсне близо милион и половина евро за заплати този сезон.

Лидер по показател заплати е Тодор Стойков. Капитанът на „студентите” е сърцето на отбора и напълно заслужава своите 300 000 евро на година. Плътно зад него се „движи” американската атракция Дантей Смит, който прибира по 250 000 на сезон и нищо чудно, че се съгласи отново да играе в България.

Дошлият под наем от Макаби Тел Авив бразилски национал Мурило да Роса ще си тръгне от Правец със солидните 180 000 евро. Най-доброто попълнение на Лукойл до момента – Перо Антич е само с 20000 по-евтин и получава годишно по 160 000.

Стевин Смит все още не е играл много с екипа на шампионите, но вече има добър договор, според който взима по 120 000 евро. Толкова получава и опитният Ненад Чанак.

Македонският стрелец на Лукойл Ристе Стефанов избра България  и след като получи българско гражданство, се договори с ръководството на „студентите” и за нов контракт, според който възнаграждението му е 80 000 евро.

Завърналият се в Лукойл през лятото Тенчо Банев е най-добре платен от българските играчи на тима, след Тодор Стойков, но взима в пъти по-малко от капитана – „само” 65 000 на сезон.

Младата надежда Чавдар Костов се уреди с договор за 35 000 евро на сезон, друг младок Димитър Филипов взима по 10 000, а след като натрупа опит в САЩ Петрослав Зафиров се прибра в родината, за да се разбере с Академик за 30 000 на година.

Старши треньорът Желко Лукаич пък получава по 80 000 евро…

Общият сбор – малко под 1,5 милиона в евро, бюджет, достоен за завист дори и от отбори в Евролигата. Остава Лукойл Академик да оправдае очакванията и да пробие още по-напред в Европа.