ЛукОйл Академик пропусна шанса си да запише втора победа в Еврокъп и отстъпи на Будучност в Подгорица със 72:75 точки. Българският шампион така и не успя да пречупи съперника, който пък взима първа победа в групата. „Студентите” се пропукаха сериозно в последните минути, а по време на мача играха на приливи и отливи. В мач с много нарушения ЛукОйл не можа да реализира по-голямата си класа, а след като изпусна преднина от 4 точки в последните минути на мача, точка на спора сложи Владимир Михайлович с тройка за 5 точки аванс на домакините- 73:68. Абукар вкара два наказателни за 73:70 точки 14.7 секунди преди края, но за повече нямаше време, освен нарушения и изпълнение на наказателни удари. С 14 точки завърши Дарил Уоткинс, а с 15 се отчете Мохамед Абукар. За Будучност най-полезен бе сърбинът Чедомир Витковац с 16 точки. Силни изяви имаха и двама българи- Тодор Стойков и Павел Маринов. Те завършиха с по 9 точки. Банев приключи с 3 точки и 3 борби, а без кош остана Божидар Аврамов.

ЛукОйл Академик пропусна златен шанс и падна в Подгорица

източник: снимки: Gong.bg, Кремена Младенова

И двата тима направиха пропуски в началото на последната четвърт, като след 4 минути игра си отбелязаха само по 4 точки. Тенчо Банев бе фаулиран при атака на ЛукОйл и вкара от наказателната линия за 66:64 за българския тим. Пак Банев взе борбата, а черногорците изкараха топката в аут в средата на частта. „Студентите” поведоха с 4 точки, след наказателни удари на Брендън Хийт- 68:64. Серията за Академик от 6:0 приключи след две поредни нарушения на Хийт, а младият плеймейкър Никола Иванович вкара от наказателната линия. Американецът пропусна и при следващата си стрелба, а реферите отсъдиха фаул на Стойков. Три минути преди края Тенчо Банев не успя да вкара, останал под коша на съперника, а Будучност три пъти си взе борбата при своята атака и накрая реализира, за да вземе 2 точки преднина- 70:68 в 38-мата минута. Капитанът Тодор Стойков пропусна за ЛукОйл, но Марко Попович направи крачки, за да даде шанс на българите да наваксат, но Абукар също пропусна.

ЛукОйл Академик пропусна златен шанс и падна в Подгорица

източник: снимки: Gong.bg, Кремена Младенова

ЛукОйл Академик отстъпи в борбата под коша, като овладя 24 борби срещу 33 за съперника, а американският център Дарил Уоткинс остана с 4 борби, докато Стархия Милошевич от Будучност овладя 11. „Студентите” определено имат за какво да съжаляват, а треньорът им Марин Докузовски - на какво да направи анализ.

Третата част завърши при резултат 60:60 точки, като „студентите” продължаваха да допускат спадове в играта си и наваксваха изоставане от 8 точки. В края на тази четвърт обаче можеха и да поведат, но Хийт пропусна шанса на два пъти. Припряна игра на ЛукОйл Академик и пропуски в атака дадоха предина от 6 точки за домакините в началото на второто полувреме при 53:47. Хийт вкара тройка, но шампионите отново не бяха стабилни в защита, допуснаха нов кош. При следващото нападение Брендън Хийт пропусна, а Будучност се възползва от грешките и направи разликата 8 точки- 58:50 в средата на третата част. Серията от 15:7 за съперника бе намалена с добри изяви на Павел Маринов, който вкара 4 последователни точки и кош на Хийт за 60:56. Открадната топка на Божидар Аврамов и нов кош на американския гард на „студентите” Брендън Хийт направиха пасива на Академик 2 точки- 60:58 в 28-мата минута на срещата. За домакините Чедомир Витковац натрупа 16 точки. Още една открадната топка и бърза контраатака на Павел Маринов завършена с кош направиха резултата равен- 60:60 в заключителните секунди на частта.

ЛукОйл Академик пропусна златен шанс и падна в Подгорица

източник: снимки: Gong.bg, Кремена Младенова

ЛукОйл Академик и Будучност изиграха много интересно и оспорвано първо полувреме, като двата тима се оттеглиха на почивка при резултат 43:43 точки. Първата четвърт бе за домакините- 23:19, като те дори дръпнаха с 9 точки при 21:12 в един момент, възползвайки се от пробойните в защитата на ЛукОйл. „Студентите” успяха да обърнат нещата в своя полза след силна игра на капитана Тодор Стойков през втората част и дори поведоха на два пъти с по 4 точки при 31:27 и 39:35. Той записа 9 точки, а с толкова след първото полувреме бе и Мохамед Абукар.

ЛукОйл Академик пропусна златен шанс и падна в Подгорица

източник: снимки: Gong.bg, Кремена Младенова

Българският шампион в началото се възползва добре от ръстовото предимство на центъра Дарил Уоткинс, който реализира в коша на противника. Будучност обаче дръпна с 19:12, а малко по-късно и с 9 точки- 21:12 в седмата минута на мача. Треньорът Марин Докузовски потърси промяна, като пусна в игра Тодор Стойков и Тенчо Банев на мястото на Девин Грийн и Дарил Уоткинс. Два поредни фаула срещу Мохамед Абукар му дадоха възможност да реазилира 4 точки за ЛукОйл. Пробив на Тодор Стойков донесе 19-тата точка за българите при резултат 23:19 за Будучност, като Академик имаше възможност да намали още изоставането си, но Брендън Хийт пропусна под коша. Втората четвърт стартира лошо за шампионите след като Абукар получи третото си лично нарушение и седна на пейската. Будучност вкара, но капитанът на „студентите” Тодор Стойков върна тройка и направи резултата 25:22 точки две минути след подновяването на играта. С кош на гарда Томас Масамба ЛукОйл намали до 1 точка пасива си – 25:24, но в ответното нападение Джералд Лий отбеляза за домакините. Нова тройка на Тодор Стойков изравни ситуацията на терена- 27:27 при оставащи 6 минути от първото полувреме. ЛукОйл Академик поведе с 29:27 точки с точна стрелба на Веско Веселинов. Центърът Уоткинс донесе 4 точки аванс за българския тим, но при следващата атака на Будучност 4 лични нарушения натрупа Веселинов в средата на тази втора четвърт. Шампионите сгрешиха в защита и Душко Бунич изравни за 41:41 в последната минута на първото полувреме. Будучност пробва преса по целия терен, но баскетболистите на Академик комбинираха добре и Павел Маринов реализира, но в оставащите секунди „студентите” не успяха да запазят преднината си и получиха кош за 43:43 след 20 минути игра.