Дерби в София на старта на лигата при мъжете нямаше. Шампионът ЛукОйл Академик надигра носителя на купата Левски, а разликата от 12 точки в края 83-95 е само една малка утеха за „сините”. През голяма част от срещата „студентите” надиграха тотално Левски и на моменти разликата стигна и 26 точки в тяхна полза, информира bulgarianbasket.com.

ЛукOйл Академик започна по-добре срещата и поведе с 11-4, но Станислав Славейков от крилото намали с тройка. Последваха два поредни коша на американците Уокър Ръсел и Ърнест Браун за 15-7 в полза на шампионите преди Тити Папазов да вземе тайм аут по средата на първата десетка. Той обаче не помогна много, а до края на частта ЛукOйл Академик дръпна с цели 15 точки – 27-12. В тези първи 10 минути студентите сбъркаха само в 2 от стрелбите си за 2 точки и не успяха на два пъти от наказателната линия. Освен това те доминираха и в подкошието с 11 срещу само 6 борби за съперника си.

През втората част Славейков и Стефан Георгиев вкараха два поредни коша и намалиха до 16-27, но Ръсел отговори с тройка. Последва първи кош на Арън Харпър в мача, но и ЛукОйл Академик не пропускаха от всяка една позиция на своето нападение. Разиграха се външните играчи на старши треньора Георги Младенов, а капитанът на гостите Тодор Стойков влезе в ритъм. След няколко поредни тройки по средата на втората четвърт разликата мина и двайсетте точки – 41-20 в полза на ЛукОйл Академик. В този момент все още мачът не бе загубен за Левски, но на всичките 2200 зрители в зала „Универсиада” стана ясно, че до обрат трудно може да се стигне. Към края на полувремето Златин Георгиев вкара два наказателни удара и намали до 33-50, но това бяха и последните точки за „сините” през тези първи 20 минути. В рамките на две последователни атаки играчът на мача Тодор Стойков вкара две поредни тройки и така се стигна до 56-33 на почивката за шампионите на страната.

През тези първи две части двата отбора бяха на противоположни полюси. Всичко вървеше на „студентите”, докато на Левски трудно се случваха комбинациите в нападение, а защитата им не изглеждаше никак добре. Процентите на стрелба за Левски бяха отчайващи – 12 от 37 (32 %) за 2 точки и 3 от 16 (19 %) за 3 точки. От другата страна ЛукОйл Академик имаше 19 от 25 за 2 точки (75 %) и 7 от 9 за 3 точки (78 %).

През третата четвърт разликата рядко падна под 20, а благодарение на три наказателни удара на Стойков в самия й край резултата на светлинното табло бе 77-56 за ЛукОйл Академик.

Предстоеше една последна част, а изхода от двубоя бе почти ясен. Левски губеше с 20 и след първите 3 минути от последната десетка – 61-81, но тогава баскетболистите в синьо решиха да се вдигнат на последен щурм и опит да обърнат развоя на мача. Разбира се, за пълен обрат бе малко късно, но все пак най-вече чрез разигралия се в тези минути Харпър Левски свали до 81-89 точно 2.42 преди края. Интригата в двубоя се върна, но чрез Бранко Миркович ( с кош и два наказателни удара) и труден кош на Чавдар Костов ЛукОйл Академик отново дръпна и до края на позволи ново изригване на домакините. Краен резултат 95-83 за ЛукОйл Академик.

Невероятен мач за „студентите” изигра техният капитан Стойков. Той завърши с 30 точки (4 тройки), 3 борби и 3 асистенции за коефициент от 32 – най-много от всички в този първи кръг на НБЛ днес.Той сбърка само в две стрелби от тройката (4/6) и веднъж от фала (8/9). По 13 точки добавиха Миркович и Браун, а американецът грабна и 10 борби за своя първи дабъл дабъл в НБЛ. Айзък Уелс също постигна двойни показатели в две категории – точки и борби по 11.

За Левски Харпър бе най-резултатен с 23 точки, а той хвана и 6 борби. Станислав Славейков добави 18 точки и 6 овладени топки, а другият американец Доналд Коул се отчете с 13 точки.

Левски направи двойно повече грешки от ЛукОйл Академик – 18 срещу 9, а освен това и вкараха само 14 от 36 опита за 2 точки – само 38.9 %.

Следващата седмица Левски гостува на Черно море във Варна, докато ЛукОйл Академик ще гони втори успех в шампионата, този път срещу Рилски спортист в Правец.