Баскетболният ни шампион ЛукОйл Академик победи гръцкия Арис с 93:92 точки в реванша от квалификациите на турнира Юрокъп, но отпадна от турнира и ще играе в третата по сила надпревара в Европа – Юрочалъндж, заради загубата с 4 точки в първата среща. „Студентите” бяха много близо до крайния успех, като домакините сътвориха сериозен скандал в последна минута, когато при резултат 89:91 точки, Никос Хадживретас вкара веднъж от наказателната линия 13 секунди преди края, но на таблото резултатът не се промени, а при последвалата атака на българския тим и то при кош от тройката на Травис Питърсън съдиите се усетиха за гафа и спряха двубоя. Последва сериозна разправия, която обаче въпреки протестите на шампионите завърши само с топка от страни за ЛукОйл и резултатът вече бе само точка преднина за „студентите” – 90:91. При накъсването на играта в последствие с фаулове, краят на мача дойде при победа с 93:92 точки за Академик, но радостт и класиране за Арис за груповата фаза на Юрокъп.

Баскетболистите на ЛукОйл Академик посегнаха към голямата цел още в началото на двубоя, когато въпреки преднината на Арис от първия мач и домакинството на гърците не се стъписаха от съперника и поведоха с 4 точки още в средата на първата четвърт. 

Старши треньорът Йовица Арсич този път избра да започне с латвийската звезда Каспарс Камбала в стартовата петица, като освен него сред титулярите бяха капитанът Тодор Стойков, Доминик Джеймс, Брендън Боуман и Травис Питърсън. Изключително силно се включи влезлият като резерва американския гард Брендън Хийт, който пое нещата в свои ръце и реализира на два пъти в коша на Арис. Разликата в полза на българския шампион дори достигна 9 точки 2.20 минути преди края на частта при 22:13, но последва натиск на гърците. Домакините противодействаха по-успешно на Камбала и се възползваха от някои грешки в състава на „студентите”, за да намалят до 2 точки аванса на ЛукОйл Академик – 24:22 след първите 10 минути игра. 

Второта четвърт предложи доста обрати, като шампионите първо изпуснаха преднината си, но малко по-късно дръпнаха пак в резултата и поведоха с 5 точки при 33:28. Частта започна с тройка на македонеца Дамян Стояновски и тройка на Божидар Аврамов след подновяването на играта. Опитният Никос Хадживретас обаче върна тройка в коша на Академик и даде тон за подема в редиците на солунчани, които успяха да натрупат 4 точки преднина в средата на частта при 39:35. Последва размяна на точни изстрели от далечно разстояние като отново Хийт демонстрира класа и вкара общо 16 точки само за първото полувреме.

Двама от основните състезатели на ЛукОйл натрупаха по 3 лични нарушения – Каспарс Камбала и Травис Питърсън, които бяха със съответно 4 и 10 точки в актива си. Въпреки това „студентите” си върнаха инциативата с нови тройки на Брендън Хийт и Тодор Стойков, като две минути преди почивката дръпнаха с 4 точки – 48:44 и задържаха аванса си до края на полувремето, което дойде при 50:47 точки.

За Арис най-резултатни за първите 20 минути бяха Хадживретас с 11 и Христос Тапутос с 10 точки. Силни минути записа и Пи Джей Тъкър, който реализира 9 точки.

Много емоции последваха и през второто полувреме, като „студентите” стъпиха с единия крак в груповата фаза, но останаха извън борда в крайна сметка. Каспарс Камбала се разигра в третата част и завърши с общо 20 точки за ЛукОйл, като най-резултатен стана Брендън Хийт с 23. Въпреки по-лошото начало на третите 10 минути, Академик си върна преднина от 4 точки 1.20 минута преди края на частта, която завърши при равенство 72:72 точки. Последната четвъртина донесе аванс от цели 6 точки за шампиони 6.40 минути преди финалната сирена, но силните прояви на Никос Хадживретас, който поведе гърците, доведоха срещата до 84:83 за ЛукОйл 3.40 преди края. Брендън Бауман първо вкара веднъж от наказателната линия, а при второто си заставане бе точен два пъти и направи резултата – 86:83. Заключителните моменти бяха изпълнени с напрежение, но в крайна сметка неуспешни за „студентите”, които останаха с неприятния вкус от гафа на съдийската маса и пропуснатата възможност да отстранят Арис.