Баскетболният ни шампион ЛукОйл Академик сам се отказва от участието си във втория по престиж европейски клубен турнир – Купа УЛЕБ или както вече ще се казва надпреварата Еврокъп. Българският първенец не е подал документи за участие в състезанието догодина. Официално потвърждение от щаба на „студентите” гласи следното:

„Шампионът ЛУКОЙЛ Академик ще пропусне този сезон в европейската надпревара Юрокъп. Решението на клуба е стратегическо, с цел през тази година да се подмлади отбора и да се изгради ядро от млади играчи, с които отборът да се върне в Юрокъп. Конкуренцията в турнира е такава, че предвид стратегията, която отборът ще развива, е по-добре участието през този сезон да бъде пропуснато.”

Спортният директор на клуба Сашо Везенков не отговаря на мобилния си телефон, а изявлението бе направено единствено с това кратко съобщение на официалния сайт. Това е сериозно отстъпление от позициите на българския баскетбол в Европа, въпреки че „студентите” вероятно ще се пуснат в Балканската лига. Отказът на Академик в последния момент прави невъзможно подаването на документи от друг роден клуб в надпреварата. По-рано Левски бе изразил желание за участие в Еврокъп, но вече няма време „сините” да се организират и да направят необходимото, за да заместят шампиона.

Ако Лукойл Академик наистина иска да играе в Балканската лига, това ще означава, че освен сигурния участник – шампиона на турнира Рилски спортист – има още три кандидатури – на Левски, Спартак Плевен и „студентите”.