Преминаването на американеца Антонио Бъркс в Лукойл Академик се осъществи близо година, след като „студентите” пожелаха да привлекат гарда в редиците си. През миналата година 28-годишният Бъркс не получи разрешение от бившия си клуб Цървена Звезда и не бе картотекиран в Българската Федерация по Баскетбол. От Белград предявиха претенции към Бъркс и от Лукойл Академик не успяха да го регистрират нито в България, нито в УЛЕБ. Сръбският отбор дори поиска трансферна сума от 50 хиляди долара, за да може той да бъде картотекиран в Лукойл Академик. След като това не се случи, Бъркс се прибра у дома и трябваше да почива през цялата минала година, обяснява bulgarianbasket.com.

Високият само 183 сантиметра Бъркс води подготовка преди две години година с Маями Хийт, но бе освободен преди да започне първенството на НБА. След това той премина в Цървена Звезда, където игра 18 мача в Адриатическата лига със средно по 9.3 точки и 2.9 асистенции на мач. В турнира на УЛЕБ показателите са му 8.8 точки и 4.2 асистенции в 12 срещи.

За последно мениджърът на Бъркс регистрира клиента си в един от отборите в NBDL (втората лига след НБА в Щатите), където не е било нужно да се търси благословията на ръководството на Цървена Звезда. Сега в БФБ е получен документ от ФИБА, дошъл от NBDL и даващ право на Бъркс да бъде регистриран и да участва за отбора на Лукойл Академик без никакви проблеми. Така гардът ще пристигне в България и ще започне подготовка с шампиона на страната в началото на септември.