Шампионът и носител на Купата на България по баскетбол ЛукОйл Академик се класира за полуфиналите на тазгодишният турнир след втори успех над Спартак Плевен в четвъртфиналите. „Студентите” се справиха като гост на тима воден от Дарин Великов с 92:77 точки и ще се изправят срещу ЦСКА в битка за финала в Арена Самоков във вторник.

Лукойл Академик дръпна още след първата четвърт и до края само поддържаше разликата, пише bulgarianbasket.com. След 10 минути игра авансът на гостите вече бе 17 точки (30-13), но серия от 8-0 в началото на втората четвърт върна домакините в мача, а почивката дойде при резултат 47:37 точки в полза на шампионите. Третата част бе по равностойна, като ЛукОйл увеличи само с 2 точки преднината си, а финалът бе фиксиран при 92:77 точки.

Македонецът Перо Антич реализира 33 точки и овладя 14 борби, а американецът Лари О’Банън добави 19 точки.

За домакините отсъстваше болният Саша Топчов, но в игра се завърна хърватският център Божо Барач, който вкара 16 точки. Най-резултатен за Спартак Плевен, както обикновено на ниво бе Хрисимир Димитров със 17 точки.

Плевенчани нямаха ден в стрелбата от разстояние и вкараха едва 7 от 28 опита за 3 точки. Баскетболистите на Лукойл Академик пък отбелязаха цели 12 тройки, като Антич, Уили Дийн и О’Банън бяха точни на 3 пъти при далечната стрелба. В игра въобще не влязоха Тенчо Банев, Чавдар Костов и Калин Христов. Петрослав Зафиров се появи за 5 минути, а Димитър Филипов престоя точно 2 минути на паркета.