Лукойл Академик е на път да защити шампионската си титла от мъжкото баскетболно първенство. „Студентите” победиха с 82:80 ЦСКА във втория мач от финалната серия и се нуждаят само от още един успех, за да триумфират отново. За втора поредна среща обаче Лукойл демонстрира една от слабостите си – отпускане в края – и позволи на съперника да го постави под напрежение в заключителните минути.

Съдийските отсъждания в първата част на мача оказаха много сериозно влияние върху развоя на срещата. Пламен Симеонов, в компанията на Димитър Гологанов и Илия Ангелов, взеха доста странни решения, като за една минута свириха две технически нарушения и съответно дисквалификация на гарда на ЦСКА Карлос Чери и едно на старши треньора на „червените” Владо Джурович. Така през първите десет минути домакините от Правец успяха да натрупат солиден аванс от 16 точки – 33:17. Съдийската тройка очевидно си взе поука, и в оставащата част от мача не направи фрапантни грешки.

ЦСКА успя да стопи само четири точки от пасива си през равностойната втора част на двубоя и отборите се оттеглиха на полувремето при резултат 53:41.

След почивката „червените” опитаха натиск, но баскетболистите на Марин Докузовски все още бяха нащрек и съумяха да отвърнат подобаващо, като отново увеличиха преднината си, която в един момент достигна цели 21 точки.

Това очевидно успокои Лукойл Академик и домакините постепенно започнаха да правят повече грешки и да пропускат стрелбите си. Така четвъртата част стана изключително напрегната, когато след невероятни изяви на „червените” баскетболисти три минути преди края преднината на „студентите” бе само една-единствена точка. Четири минути преди това те имаха аванс от 19.

В последната права от срещата и двата отбора нямаха шанс да отбележат и си изпълниха по няколко наказателни удара. Тук безпогрешната ръка на Донта Смит си каза думата, като не пропусна нито един опит. Йордан Бозов се постара да даде последна възможност на ЦСКА, като при изпълнението на фаулове вкара първия и пропусна втория опит, с надеждата негов съотборник да хване борбата под коша. Това обаче не се случи и победата отново остана в спортния комплекс в Правец.

Титлата също ще остане при Лукойл Академик, ако „студентите” вземат и третия мач от серията, който е в петък. Въпреки слуховете, че може двубоят да се играе в зала „Универсиада”, генералният мениджър на ЦСКА Емил Коен обяви, че тимът му със сигурност ще играе в зала „Триадица”.

Донта Смит направи поредния си силен мач с екипа на Лукойл Академик, като завърши с 28 точки и осем борби, а Тодор Стойков добави 23 точки. За ЦСКА Йордан Бозов отбеляза 21 точки, а Димитър Мираковски реализира 18. Домакините се поздравиха и с много добър процент на стрелба от средно разстояние, като успяха при 20 от 29-те си опита.

Ако Лукойл Академик спечели титлата, това ще е четвърта поредна година, в която „студентите” приключват финалната серия само в три мача. За последно те бяха измъчени от Левски през 2003 година, когато се играха всичките възможни пет двубоя за определяне на победителя, но отново Лукойл триумфира накрая.

В спортния комплекс в Правец да подкрепя "армейците" бе дошъл и целият женски тим на ЦСКА, начело с треньорите Георги Божков и Стойна Вангеловска. На трибуните пък се появиха и братята Васил и Илиян Евтимови, който вече приключиха сезона с отборите си в Испания и Италия.

Статистика: bulgarianbasket.com