Лукойл Академик стигна до очакваната лесна победа с 88:54 при гостуването си на Сливен в мач от 15-я кръг на Националната баскетболна лига. „Студентите” стигнаха до поредния успех без много усилия, като във всяка част увеличаваха аванса си. Гостите играха без Тенчо Банев, Веселин Веселинов, Митко Ангелов, в първия си официален мач от три седмици насам. За Академик победата бе 11-та в шампионата, след като активът им срещу отказалия се ЦСКА бе нулиран.

Повторен дебют за Лукойл направи плеймейкърът Уили Дийн, който бе титуляр и игра 28 минути. Игралият и в контролата с Балкан преди няколко дни Дийн завърши с 11 точки и седем асистенции.

В отсъствието на Тенчо Банев, почти целия двубой на терена изкара Николай Върбанов, за когото също това бе дебют за Лукойл Академик. Върбанов се присъедини към „студентите” в началото на годината, но досега бе играл само един мач в Еврокъп с екипа на новия си тим. За 35 минути Ники вкара 10 точки и овладя осем борби. Срещу него игра един от много добре представящите се центрове в родното първенство този сезон Тодор Тенев, който отбеляза 16 точки, включително две тройки, и взе осем борби.

В силна серия от срещи навлиза крилото на Лукойл Академик Христо Николов. Гларуса се появи като резерва, но бе най-резултатен в мача с 19 точки и безупречна стрелба от средно разстояние – пет от пет точни опита. Качествата си на стрелец показа и Ристе Стефанов, който вкара пет тройки и завърши с 16 точки. Капитанът Тодор Стойков пък игра само 15 минути – точно колкото да покаже на съотборниците си как се прави. Варненецът не пропусна нито един от петте си опита за кош и завърши с 12 точки.

Единственият играч от състава на Сливен, освен Тошко Тенев, който завърши с двуцифрен актив от точки, бе Джеремая Босуел. Американецът реализира 12 точки. Старши треньорът Събин Маринов обаче с пълно право може да иска повече от други свои основни състезатели като Петрослав Зафиров и Андреан Илчев. Сливен игра през по-голяма част от срещата и без титулярния си гард Цветомир Бенчев, който изкълчи глезен и напусна контузен.

В следващия кръг Лукойл Академик ще има нелеко гостуване на Рилски спортист, а на Сливен му предстои регионално дерби срещу Ямбол.